helpen bij een verslaving
Health Lifestyle

Hoe kun je iemand helpen met een verslaving?

Zo help je iemand met een verslaving

Kampt een vriend of vriendin van je met een verslaving en wil je hem of haar graag helpen? Een verslaving is een erg lastig iets. Niet alleen voor de verslaafde zelf, maar ook voor de omgeving van die persoon. Wat kun je het beste doen om iemand met een verslaving zo goed mogelijk te helpen, afgezien van het aanraden van deze afkickkliniek in Zuid Afrika? Wij voorzien je in dit artikel van goede tips op een verslaafde vriend of vriendin te helpen. Lees snel verder voor onze tips.

Leg het probleem zo vroeg mogelijk op tafel

Zorg ervoor dat je het probleem zo vroeg mogelijk bij je vriend of vriendin op tafel legt. Praat over het gedrag en niet over het gebruik. Zorg ervoor dat je zelf open bent en biedt vooral gedurende de eerste gesprekken een luisterend oor aan. Laat zien dat je hebt gezien wat er speelt, maar ook dat je de gezondheid van jouw geliefde vriend of vriendin belangrijk vindt.

Praat wanneer hij/zij nuchter is

Praat over de verslaving wanneer hij of zij nuchter is. Wanneer je vriend of vriendin onder invloed is van drugs of alcohol, heeft het geen zin om over de verslaving te praten. Het gebrek zal dan geen impact hebben of ergens toe leiden.

Los de problemen niet op

Zorg ervoor dat je de problemen niet oplost voor de persoon. Dat dient hij of zij namelijk zelf te doen, om de consequenties van het vertoonde gedrag in te zien. Je kunt je vriend of vriendin hierbij wel ondersteuning bieden.

Twijfel niet aan jezelf

Het is ook belangrijk om niet aan jezelf te twijfelen. Je bent zelf namelijk niet het probleem. Zorg er ook voor dat je zelf jouw grenzen bepaalt en bescherm jouw eigen belangen en grenzen wanneer dit nodig is.

Zoek meer informatie op over de verslaving

Zoek ook zeker meer informatie op over de verslaving en het middel dat gebruikt wordt of het gedrag dat wordt vertoond. Wanneer je hier meer kennis over hebt, zal dit resulteren in meer begrip voor de situatie van jouw vriend of vriendin.

Het herstellen van een verslaving is vrij zwaar en kan veel vragen van je vriend of vriendin. Zeker als ze dit alleen moeten doen. Bespreek eens met je vriend of vriendin of een eetstoornis kliniek of een afkickkliniek iets voor hem of haar is en ondersteun diegene bij het zetten van de stap er naartoe.

Dit vind je misschien ook leuk...