beste films over de Tweede Wereldoorlog
Media Movies

Top 7 beste films over de Tweede Wereldoorlog

Er zijn veel films, series en documentaires gemaakt over de Tweede Wereldoorlog. In dit artikel willen we de beste films over de Tweede Wereldoorlog toelichten.  Waar iedereen vaak denkt aan de Europese fronten hebben we ook enkele films toegevoegd die zich op andere fronten plaatsvonden. 

Top 7 beste films over de Tweede Wereldoorlog

1. Schindler’s List (1993)

Regisseur: Steven Spielberg

Over Schindler’s list; “Schindler’s List” vertelt het waargebeurde verhaal van Oskar Schindler, een Duitse industrieel die tijdens de Holocaust meer dan duizend Poolse Joden redde door ze in zijn fabrieken te laten werken. De film is in zwart-wit geschoten, wat de ernst en de historische context benadrukt. De indrukwekkende acteerprestaties van Liam Neeson, Ben Kingsley en Ralph Fiennes dragen bij aan de emotionele impact van het verhaal.

Waarom Schindler’s list?  Deze film is een krachtige en aangrijpende weergave van de Holocaust, met een diepgaande invloed op het bewustzijn van het publiek over de gruwelen van deze periode. Spielberg’s meesterwerk won zeven Oscars, waaronder Beste Film, en wordt algemeen beschouwd als een van de beste films aller tijden.

2. Saving Private Ryan (1998)

Regisseur: Steven Spielberg

Over Saving Private Ryan; “Saving Private Ryan” begint met de huiveringwekkende invasie van Normandië op D-Day en volgt een groep soldaten, onder leiding van kapitein John H. Miller (Tom Hanks), die de opdracht krijgen om paratrooper James Francis Ryan (Matt Damon) te redden. De film staat bekend om zijn realistische en grafische weergave van oorlog, vooral de openingsequentie die de chaos en het bloedvergieten van de invasie toont.

Waarom Saving Private Ryan? Met zijn intense actie en emotioneel geladen verhaal biedt “Saving Private Ryan” een ongeëvenaard beeld van de gevechtservaring in de Tweede Wereldoorlog. Het won vijf Oscars en wordt geprezen voor zijn technische prestaties en Spielberg’s regie.

3. The Pianist (2002)

Regisseur: Roman Polanski

Over The Pianist: “The Pianist” vertelt het waargebeurde verhaal van Władysław Szpilman (Adrien Brody), een Joodse pianist die probeert te overleven in het door de nazi’s bezette Warschau. De film volgt zijn strijd om te ontsnappen aan gevangenschap en zijn pogingen om te overleven te midden van de verschrikkingen van de oorlog.

Waarom The Pianist: Deze film is zowel een aangrijpend overlevingsverhaal als een intiem portret van de menselijke geest onder extreme omstandigheden. “The Pianist” won drie Oscars, waaronder Beste Regisseur en Beste Acteur, en wordt geroemd om zijn emotionele diepgang en Polanski’s persoonlijke band met het onderwerp.

4. Dunkirk (2017)

Regisseur: Christopher Nolan

Over Dunkirk “Dunkirk” verbeeldt de evacuatie van geallieerde soldaten uit Duinkerke tijdens een van de meest kritieke momenten van de Tweede Wereldoorlog. De film vertelt het verhaal vanuit drie perspectieven: land, zee en lucht, met minimale dialoog maar maximale spanning. De cast omvat onder anderen Fionn Whitehead, Tom Hardy, Kenneth Branagh en Mark Rylance.

Waarom Dunkirk: Nolan’s innovatieve benadering van de tijdlijn en zijn gebruik van praktische effecten creëren een meeslepende en zenuwslopende kijkervaring. “Dunkirk” werd geprezen om zijn technische uitmuntendheid en ontving acht Oscar-nominaties, waarvan het er drie won.

5. The Bridge on the River Kwai (1957)

Regisseur: David Lean

Over The Bridge on the River Kwai: Deze klassieker vertelt het verhaal van Britse krijgsgevangenen in een Japans kamp die gedwongen worden een brug te bouwen die strategisch belangrijk is voor de Japanners. Kolonel Nicholson (Alec Guinness) neemt trots in zijn werk en ziet het als een manier om de Britse geest te demonstreren, ondanks de morele dilemma’s en gevaren.

Waarom The Bridge on the River Kwai: “The Bridge on the River Kwai” is een epische film die thema’s van eer, plicht en overleving verkent. Het won zeven Oscars, waaronder Beste Film, en wordt vaak genoemd als een van de grootste films ooit gemaakt.

6. Letters from Iwo Jima (2006)

Regisseur: Clint Eastwood

Over Letters from Iwo Jima: Deze film biedt een perspectief op de Slag om Iwo Jima vanuit het oogpunt van de Japanse soldaten. Het verhaal volgt generaal Tadamichi Kuribayashi (Ken Watanabe) en zijn mannen terwijl ze zich voorbereiden op de onvermijdelijke Amerikaanse aanval. De film is een tegenhanger van Eastwood’s “Flags of Our Fathers” en biedt een menselijk gezicht aan de vijand.

Waarom Letters from Iwo Jima: “Letters from Iwo Jima” biedt een unieke kijk op de oorlog vanuit het perspectief van de andere kant, waardoor het een essentieel onderdeel is van het begrijpen van de volledige complexiteit van de Tweede Wereldoorlog. Het werd genomineerd voor vier Oscars en won de Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film.

7. Das Boot (1981)

Regisseur: Wolfgang Petersen

Over Das Boot: “Das Boot” volgt de bemanning van een Duitse U-boot tijdens de Slag om de Atlantische Oceaan. De film toont de claustrofobische, gevaarlijke en psychologisch zware omstandigheden waaronder de bemanning werkt en leeft. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lothar-Günther Buchheim.

Waarom Das Boot? Met zijn intense en realistische weergave van het leven aan boord van een onderzeeër biedt “Das Boot” een unieke invalshoek op de Tweede Wereldoorlog. De film werd genomineerd voor zes Oscars en wordt gezien als een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt, geprezen om zijn nauwkeurigheid en spanning.

Deze films bieden elk een uniek perspectief op de Tweede Wereldoorlog, van de gruwelen van de Holocaust tot de persoonlijke verhalen van soldaten en burgers aan verschillende fronten.

Wil je een van de beste films over de Tweede Wereldoorlog bekijken, hou dan goed verschillende streaming platformen in de gaten. Regelmatig worden deze films aan het aanbod toegevoegd. Deze Tweede Wereldooorlog films zijn geen typische ‘beste huilfilms op netflix‘ maar de gruwelen kunnen je emoties zeker doen oplaaien.

Dit vind je misschien ook leuk...