Wat is een multipotentieel
Health & Fitness

Wat is een multipotentieel?

In deze blog willen we het graag hebben over een multipotentieel. Een wat hoor ik je vragen. Nou, een multipotentieel dus. Een multipotentieel is iemand met veel interesses, vaardigheden en creatieve doelen, van wie het leven niet compleet aanvoelt als een deel daarvan niet goed wordt benut.  Er is een multipotentieel niet één specifiek pad dat bewandeld moet worden, er zijn meerdere paden die bewandeld kunnen worden. Dit kan verwarrend zijn, omdat de interesses vaak niets met elkaar te maken hebben. 

Ondanks dat ons van kleins af aan wordt aangeleerd dat we voor één ding moeten kiezen, hoeft dat dus helemaal niet. Dat dit ongetwijfeld soms chaotisch zal zijn kunnen we niet ontkennen, maar het kan wel, en voor de multipotentieel werkt dat dus. Het komt er dus op neer dat je niet per se voor één ding hoeft te kiezen. Wanneer je brandweerman wilt zijn en tevens beroepsmuzikant in een orkest, dan kan en mag dat. Ook al past het niet binnen het plaatje dat ons van kleins af aan wordt aangeleerd. 

Waarom zou je af en toe niet gewoon het roer omgooien?

Het kan bij een multipotentieel zo zijn dat er continu nieuwe interesses voorbij komen. Zo kan iemand tien jaar lang beroepsmuzikant zijn, om vervolgens zich om te scholen tot brandweerman. Dat lijkt niet logisch, maar wanneer je niet één roeping hebt dan is het al wat meer te begrijpen. Je hoeft niet je hele leven hetzelfde te blijven doen. Er is ook nooit een wet ingevoerd die bepaald dat je de rest van je leven maar één beroep mag uitoefenen. Er is meer dan voldoende ruimte om je als persoon te ontplooien, te groeien en meerdere interesses en beroepen uit te oefenen.

Multipotentialites hebben de neiging om zich vol passie in iets nieuws te storten. Alles te leren, heel veel tijd (en geld) te investeren en oprecht nieuwsgierig zijn naar alles wat er ook maar mee te maken heeft. Om vervolgens na enige tijd de interesse totaal te verliezen. Het is niet altijd makkelijk, omdat je soms zo graag iets wél nog heel interessant wil vinden. Je hebt er immers heel veel tijd en moeite in gestoken. Het probleem is dat dit dus meestal niet lukt en je het op een goed moment toch moet loslaten en verdergaan met een nieuwe interesse.

Mensen begrijpen het niet altijd en daarom is het belangrijk om meer bewustzijn te creëren rondom dit thema. Grote kans dat er namelijk meer multipotentiëlen zijn dan dat we eigenlijk in de gaten hebben. Doordat het als ideaalbeeld wordt gezien om één duidelijke roeping te hebben, worden mensen die dit niet hebben zich onzeker bewust van het feit dat ze anders zijn en dat is eigenlijk nergens voor nodig.

een multipotentieel

Als multipotentialite ben je niet per se een special snowflake, maar je hoort en leest er gewoon heel weinig over. Er zijn niet veel mensen die op hun CV hebben staan dat ze multipotentieel zijn, in tegenstelling tot andere eigenschappen die wel benoemd worden. Multipotentiëlen hebben echter vaak super handige kenmerken. Doordat multipotentiëlen zo vaak aan iets nieuws beginnen, zijn ze ervaringsdeskundige wat betreft het beginner zijn. Daardoor is het minder eng om met iets nieuws te beginnen en hebben ze het vermogen om heel snel een heleboel te leren. Dat hebben ze namelijk al vaker gedaan. Nieuwe dingen zijn niet eng en lijken niet onmogelijk. In tegenstelling tot mensen die het na jarenlang hetzelfde doen, het heel eng vinden om met iets nieuws en anders te beginnen. 

Daarnaast is het door de vele interesses heel makkelijk om (ongewone) zaken met elkaar te combineren. Door verschillende thema’s en vakgebieden met elkaar te combineren, ontstaan er nieuwe mogelijkheden die nog niet eerder bestonden. ‘Innovation happens at the intersections‘. Daardoor kunnen multipotentiëlen veel betekenen voor bedrijven, ze kijken namelijk op een andere manier naar zaken en zijn niet bang om out of the box te denken.

Combineren mogelijk

Het vermogen om zich snel aan te passen is een derde kenmerk. Vaak is het binnen korte tijd alsof het nooit anders is geweest. Het kan zijn dat iedere multipotentieel dit anders ervaart, maar over het algemeen is dit ook een van de kenmerken die vaak benoemd worden.

Voor multipotentielen kan het echter verwarrend zijn om niet één roeping te hebben, omdat we dat vaak van kleins af aan hebben geleerd. Mensen voelen zich incompleet om geen ware roeping te hebben. Het doel van deze blogpost is dan ook om meer bewustzijn te creëren rondom dit thema. Er is nog niet genoeg bekend over dit fenomeen en het is ontzettend jammer dat daardoor multi-getalenteerde mensen niet het beste uit zichzelf halen. Dat ze zich anders en raar voelen, tegenover mensen die wel die ene ware roeping hebben gevonden. 

Dit vind je misschien ook leuk...