Zo installeer je een afvoer in je douche
Bathroom Living

Zo installeer je een afvoer in je douche!

Er zijn meerdere mogelijkheden bij het kiezen van een afvoer in je douche. De keuze hangt af van de douchebak, het type leidingen dat je in huis hebt en de aanbevelingen van de fabrikant voor zowel de douchebak als de afvoer. Houd er rekening mee dat doucheafvoer constructies over het algemeen zijn gemaakt om te passen in een afvoerpijp. Dit is aanbevolen maat omdat douches een lage overstroming drempel hebben, en een dergelijke pijp helpt het water sneller af te voeren dan een dunne pijp. Dus als je overstapt van een combinatie van bad en douche naar een douche, moet je waarschijnlijk de maat van de afvoerpijp wijzigen.

Wat je nodig hebt:

Ijzerzaag of buizensnijder
Channel-lock tang
Kitpistool
Schroevendraaiers
Montage doucheafvoer
Siliconen kit
Primer voor kunststof buizen
Oploslijm voor plastic buizen

Doucheafvoeren van het compressietype worden met drukringen en moeren aan de afvoerleidingen van het huis bevestigd. Deze stijl is over het algemeen gemakkelijker te installeren dan met oplosmiddel gelijmde afvoeren, vooral als je geen toegang tot de kelder of kruipruimte heeft tot het gebied onder de douchebak. Afvoer constructies in compressie stijl zijn verkrijgbaar in ABS, PVC of messing, hoewel PVC langzamerhand het populairst wordt. Elk van deze materiaalsoorten kan worden gebruikt met douchebakken van staal, glasvezel of acryl.

De afvoerpijp op maat maken

Voor een doucheafvoer moet de afvoerpijp ongeveer een paar centimeter onder de rand van de doucheafvoer komen (volg de aanbevelingen van de fabrikant). Het kan zijn dat je de douchebak moet testen om de juiste hoogte te markeren en vervolgens de voet moet verwijderen om de buis door te snijden. Het trimmen van de afvoerleiding kan worden gedaan met een ijzerzaag of een plastic buizensnijder. Als je een ijzerzaag gebruikt, zorg er dan voor dat je de zaagsnede zo maakt dat deze vlak en waterpas is.

Bevestig de afvoerconstructie

Breng een druppel siliconenkit aan rond de bovenflens van de opening van de doucheafvoer en steek vervolgens de afvoer in de opening. Plaats de rubberen afdichtring en de kartonnen wrijvingsring over het staartstuk van de afvoer van onder de douchebak. Draai de bevestigingsmoer op het staartstuk en draai deze vast met een kanaalvergrendeling stang. Veeg eventuele overtollige kit weg die rond de afvoer is gesijpeld.

een afvoer in je douche maken

Plaats de douchebak

Plaats de douchebak voorzichtig zodat de afvoerpijp zich uitstrekt tot in de afvoerconstructie.

Plaats de compressor pakking

Plaats de zachte rubberen compressor pakking in de afvoeropening zodat deze rond de afvoerpijp past. Draai de wartelmoer in de afvoeropening en draai deze vast. Compressie afvoeren worden meestal geleverd met een montage gereedschap waarmee je de moer met een schroevendraaier aan de binnenkant van de afvoer kunt vastdraaien. Terwijl je hem vastdraait, wordt de rubberen pakking tegen de regenpijp gedrukt, waardoor een waterdichte afsluiting ontstaat.

Verwijder het montagegereedschap en klik het rooster over de afvoeropening. Laat de siliconen 24 uur uitharden voordat je onder de douche gaat!

Dit vind je misschien ook leuk...