Azijn toevoegen aan je was
Living

Azijn toevoegen aan je was; dit is waarom dat verstandig is!

Het gebruik van azijn in de was zal deze witter en helderder maken, geurtjes verminderen en kleding verzachten zonder agressieve chemicaliën. Azijn is goedkoop en veilig te gebruiken in zowel standaard- als hoogrenderende wasmachines. Kies bij het kopen van azijn voor de was gedistilleerde witte azijn. Het bevat geen tannines (natuurlijke plantaardige kleurstoffen) die vlekken op kleding kunnen veroorzaken. Hier zijn 10 redenen om azijn aan je was toe te voegen.

Verban meeldauw geur

Natte handdoeken in een wasmand of een lading natte kleding in de wasmachine laten liggen kan leiden tot schimmelgroei en een muffe geur. Om alles fris te laten ruiken, vul je de wasmachine met heet water, voeg je 2 kopjes gedistilleerde witte azijn toe en voer je een volledige wascyclus uit. Voer een tweede volledige cyclus uit met toegevoegd wasmiddel. Dit werkt goed voor kleine hoeveelheden schimmel en zure geuren. Voor grotere schimmelproblemen en vlekken moet je een agressieve behandeling gebruiken.

Kleding opfleuren en witter maken

Het azijnzuur in gedistilleerde witte azijn is zo mild dat het wasbare stoffen niet beschadigt. Toch is het sterk genoeg om resten (alkaliën) op te lossen die zijn achtergebleven door ingrediënten in zeep en wasmiddelen. Het toevoegen van slechts 1/2 kopje azijn aan de laatste spoeling zal resulteren in helderdere, duidelijkere kleuren. Voeg de gedistilleerde witte azijn toe aan het wasverzachterbakje of voeg de azijn handmatig toe aan het begin van de spoelcyclus.

Azijn bij je was

Het milde azijnzuur in azijn werkt ook als witmaker en glansmiddel voor grijze, groezelige kleding. Om bevlekte witte sokken en groezelige vaatdoeken weer wit te krijgen, voeg je 1 kopje witte gedistilleerde azijn toe aan een grote pan met water. Verwarm tot het kookpunt en voeg de groezelige items toe. Laat ze een nacht weken en was ze daarna zoals gewoonlijk. Deze methode mag alleen worden gebruikt op 100 procent katoenen stof.

Verzacht stoffen op natuurlijke wijze

Als je niet van het idee houdt om sterk geurende commerciële wasverzachters te gebruiken, maar zachtere kleding wilt, werkt gedistilleerde witte azijn als een natuurlijke wasverzachter en laat geen residu achter op het wasgoed. Voeg gewoon 1/2 kopje toe aan de laatste spoelcyclus. Als je van een lichte geur houdt, voeg dan een paar druppels etherische olie zoals lavendel toe aan de fles azijn.

Verminder pluisjes en haren van huisdieren

Slechts 1/2 kopje gedestilleerde witte azijn in de spoelcyclus helpt voorkomen dat pluisjes en haren van huisdieren aan kleding blijven kleven. Het helpt ook om de overtollige pluisjes te verwijderen als je per ongeluk iets donkers hebt gewassen met wat pluis makende handdoeken.

Bestrijd okselgeur

Vul een spuitfles met onverdunde gedistilleerde witte azijn en houd deze bij de hand in de wasruimte om transpiratiegeur en vlekken op kleding te verwijderen. Spuit de azijn rechtstreeks op de stof aan de binnenkant van de oksels en laat het minstens 10 minuten inwerken voordat je het kledingstuk in de wasmachine gooit. Als de stof stug aanvoelt voor het wassen, gebruik dan een zachte borstel om de resten los te maken. De azijn helpt bij het verwijderen van achtergebleven deodorant resten op kleding en voorkomt vergeling van de oksels.

Wis zoom lijnen

Om de kleine gaatjes te verwijderen die langs een naad of zoom zijn achtergebleven wanneer een kledingstuk is veranderd, bevochtig je een witte doek met gedistilleerde witte azijn, leg je deze onder de stof en druk je erop. Kies de juiste strijktemperatuur en gebruik een persdoek op de stof om schroeien te voorkomen.

Houd donkere kleding donker

Door 1/2 kopje gedestilleerde witte azijn toe te voegen aan de laatste spoelcyclus, worden zeep- en wasmiddelresten verwijderd die ervoor zorgen dat zwarte kleding er dof uitziet.

Azijn en je was

Weg met rookluchtjes

Als je wasbare kleding ruikt naar sigaretten- of sigarenrook, voeg dan 1/2 kopje gedestilleerde witte azijn toe aan het wasprogramma. Voor kleding die alleen moet worden gereinigd en meubels zoals kussens en gordijnen, vul je de badkuip met zeer heet water en voeg je 1 kopje azijn toe. Hang de kleding of stof boven het dampende water en sluit de deur zodat de stoom de vezels kan binnendringen. Gedistilleerde witte azijn is ook effectief bij het verwijderen van zware rook geuren in de lucht na een keuken- of andere kleine huisbrand.

Maak je wasmachine schoon

Een schone wasmachine staat gelijk aan een schonere was. Zeepresten en minerale afzettingen kunnen zich ophopen in de slangen van de wasmachine, waardoor de waterstroom en prestaties worden beperkt. Verwijder vier keer per jaar zeepresten en reinig de slangen door een volledige wascyclus uit te voeren met de wasmachine leeg met warm water en 2 kopjes gedistilleerde witte azijn. Dit is beter voor de wasmachine en beter voor je huis. Je wilt niet gebruik moeten maken van je opstalverzekering, zoals je leest op Wiki verzekering, omdat je door jouw verstopte wasmachine met een lekkage en waterschade zit.

Als je automatische dispensers voor wasmiddel of wasverzachter hebt, doe dan gedistilleerde witte azijn in de dispensers om eventuele resten op te lossen die de prestaties kunnen beperken. Gebruik azijn om vaker schoon te maken om een ​​voorlader met muffe geuren op te frissen.

Dit vind je misschien ook leuk...