Living

Zo houd je jouw huis opgeruimd

Een rommelig huis: we kennen het allemaal. Toch is de één beter in het opgeruimd houden van zijn huis dan de ander. Is je huis snel een troep en ben je het helemaal zat? Hier lees je hoe je jouw huis goed opgeruimd houdt.

Vind een systeem dat bij je past

De eerste stap naar een opgeruimd huis is een systeem vinden dat bij je past. Als je een manier van opruimen gebruikt die niet bij je past, dan ga l je het nooit volhouden. Er zijn vele soorten methodes van opruimen, zoals Marie Kondo, minimalisme en Getting Things Done. Check Youtube video’s of internetpagina’s waarin deze methodes worden samengevat. Vervolgens kan jij je dieper inlezen in een of meerdere systemen die je aanspreken. Daarna kan je een beslissing maken over welk systeem je gaat gebruiken.

Minimalisme

Welk systeem je ook kiest, je kunt iets leren van minimalisme. Wat je leert is dat je sommige dingen écht moet weggooien. Als je te veel spullen hebt, kan je nooit je huis opgeruimd houden. Begin daarom eerst met al je spullen uitzoeken. Categoriseer je spullen in wat je wilt houden, wat je weg gaat doen en waar je over twijfelt. Geef jezelf twee weken de tijd om een beslissing te maken over de dingen waarover je twijfelt. Daarna beslis je of je het houdt of dat je het weggooit. Ga je iets weggooien? Geef het dan liever weg aan iemand die het goed kan gebruiken.

Goede opbergsystemen

Veel meubels hebben extra opbergruimte. Dat is ideaal als je toch nog veel spullen hebt. Kies bijvoorbeeld voor een bank of bed met extra opbergruimte. Heb je veel spullen? Kies dan liever voor een gesloten kast dan een open kast. Zorg dat je jouw spullen per categorie opruimt. Zo voorkom je dat je spullen kwijt bent en uit frustratie alles overhoop haalt. Bewaar tijdens de zomer je winterkleding het liefst in een berging en andersom in de winter.

Raamdecoratie

Wist je dat de soort raamdecoratie invloed heeft op hoe opgeruimd je huis eruit ziet? Als je gordijnen hebt die eigenlijk te groot of te klein zijn voor je huis, ziet je huis er erg rommelig uit. Schaf daarom gordijnen aan die écht goed passen. Ook oude vervaagde gordijnen stralen een rommelige look uit. Kies bijvoorbeeld voor een net duo rolgordijn of mooie vouwgordijnen.

Bij elk opruimsysteem geldt dat je regelmatig een opruimronde moet houden. Doe sowieso elke dag een opruimronde van een paar minuten. Daarnaast plan je wekelijks een langere opruimronde in, bijvoorbeeld in het weekend. Zet dit in je agenda, zodat je het niet vergeet.

Dit vind je misschien ook leuk...