printer kopen
Living

Printer voor thuis kopen? Hier moet je op letten

Hoewel er tegenwoordig minder documenten worden afgedrukt, worden printers nog volop verkocht. Niet alleen op kantoor maar ook thuis is een printer een onmisbaar apparaat. Er zijn nog veel documenten die we nog vaak afdrukken. Denk bijvoorbeeld aan vliegtickets, een cv, (school)verslagen of een document dat je moet ondertekenen. Met een printer druk je allerlei soorten prints op elk gewenst moment af. Dat scheelt weer een tripje naar de copyshop!

De zoektocht naar de juiste printer kan echter best lastig zijn. Daarom is het belangrijk dat je weet aan welke wensen en eisen jouw printer moet voldoen. Van een hoge afdruksnelheid, tot handige functies zoals mobiel printen en dubbelzijdig printen: er zijn allerlei factoren waar je op moet letten. In dit artikel leggen wij je er alles over uit, zodat je straks met een gerust hart je nieuwe printer koopt.

Type printer kiezen

Allereerst is het handig te kiezen tussen een inkjet- of een laserprinter. Als je vaker foto’s dan documenten print, kies dan voor een inkjetprinter. Deze apparaten staan namelijk bekend om hun scherpe en kleurrijke afdrukkwaliteit. Over het algemeen zijn inkjetprinters daarnaast goedkoper in aanschaf, maar duurder in gebruik. Hierdoor zijn deze apparaten uitstekende keuzes wanneer je niet zo vaak print. Een laserprinter staat bekend om zijn efficiëntie. Ontzettend handig dus wanneer je vaak print en in één keer grote hoeveelheden documenten wil afdrukken. Print je alleen maar tekstdocumenten? Dan is een zwart-wit Brother laserprinter ideaal. Qua kosten is een laserprinter duurder in aanschaf en liggen de verbruikskosten lager.

Afdruksnelheid van inkjet- en laserprinters

Naast de afdrukkwaliteit van foto’s of tekstdocumenten kan printsnelheid ook een belangrijke factor zijn. Vooral als je zeer regelmatig print, is het vervelend als je lang moet wachten op je afdrukken. Kies daarom voor een Brother printer uit de DCP- of HL-serie. Deze apparaten zijn stuk voor stuk voorzien van een hoge afdruksnelheid. Zo houd je de productiviteit hoog en rolt je eerste document al binnen een paar seconden uit de printer.

Houd er rekening mee dat de afdruksnelheid lager kan liggen wanneer je een document met een grote afbeelding print. Vanzelfsprekend doet een printer in dat geval langer over het afdrukken dan wanneer het om een simpel zwart-wit tekst document gaat. Wanneer je veel foto’s wil afdrukken, dan is een printer uit de Epson Expression Photo-serie echt een aanrader. Niet alleen zijn deze modellen perfect voor het printen van kleurrijke foto’s, de afdruksnelheid ligt ook nog eens hoog!

Functies van printers

Nu je meer weet over de twee typen printers en de afdruksnelheid, is het tijd om te kijken naar de verschillende functies die een printer kan hebben. Hieronder sommen wij enkele functies op die goed van pas kunnen komen:

  • Scannen, kopiëren en faxen: sommige printers hebben slechts één taak: documenten printen. Er zijn ook tal van alles-in-één Brother printers die ook kunnen scannen of kopiëren. In sommige gevallen is zelfs faxen mogelijk. Bedenk dus goed of je deze functies ook thuis wil gebruiken. Kies in dat geval voor een all-in-one Brother of Epson printer. Hiermee staat er maar één apparaat in huis. Dat scheelt een hoop ruimte op je bureau of in een kast.
  • Dubbelzijdig printen: deze functie is erg handig wanneer je regelmatig verslagen, contracten of andere documenten van meerdere pagina’s gaat printen. Je bespaart zo gemakkelijk op je papierkosten en -gebruik. Bovendien werkt automatisch dubbelzijdig printen een stuk sneller dan wanneer je dit handmatig moet doen.
  • Mobiel printen: voor extra flexibiliteit kies je voor een printer waarmee je printopdrachten via je smartphone of tablet kunt starten. Zowel Brother als Epson hebben hun eigen printerapp om taken uit te voeren. Gebruikers van Apple-producten kunnen meestal ook de Apple AirPrint-app gebruiken.

Door deze factoren in je achterhoofd te houden, kun je een weloverwogen keuze maken voor een Brother of Epson printer voor thuis. Zo heb jij straks een apparaat dat aan al jouw wensen voldoet!

Dit vind je misschien ook leuk...