haar verven
Beauty & Style Hair

De complete gids voor haarkleuring: van selectie tot applicatie

Het kleuren van je haar kan een spannende manier zijn om je uiterlijk te veranderen, je persoonlijkheid uit te drukken of gewoon de grijze haren te bedekken. Met zoveel beschikbare opties kan het kiezen van de juiste haarkleuring echter overweldigend zijn. Deze gids helpt je door het proces, van het begrijpen van de verschillende categorieën binnen haarkleuring tot het zelf verven van je haar, compleet gemaakt met handige tips.

Categorieën binnen haarkleuring

Haarkleurproducten kunnen grofweg worden ingedeeld in drie hoofdcategorieën:

 • Tijdelijke haarkleuring: dit type kleuring wast uit na één of enkele wasbeurten. Het is ideaal voor evenementen, feesten of wanneer je een kleur wilt uitproberen voordat je een permanente verandering maakt.
 • Semi-permanente haarkleuring: semi-permanente kleuren wassen geleidelijk uit over een periode van ongeveer 4-12 wasbeurten. Ze bevatten geen ammoniak of peroxide, waardoor ze minder schadelijk zijn voor je haar en ideaal zijn voor het toevoegen van glans of het verdonkeren van je natuurlijke haarkleur.
 • Permanente haarkleuring: permanente kleuren veranderen je haarkleur langdurig en zijn de beste optie voor het bedekken van grijs haar of het maken van een significante kleurverandering. Ze vereisen uitgroei-behandelingen om de natuurlijke haarkleur bij de wortels te bedekken.

Bekijk alle mogelijkheden eenvoudig via Salontopper.nl.

Zelf je haar verven: hoe doe je dat?

 • Kies de juiste kleur: overweeg je huidtint en natuurlijke haarkleur bij het kiezen van een nieuwe kleur. Blijf binnen twee tinten van je natuurlijke kleur voor het meest natuurlijke resultaat.
 • Voorbereiding: draag oude kleding en gebruik handschoenen. Breng vaseline aan langs je haargrens om vlekken op je huid te voorkomen.
 • Volg de instructies: meng de verf volgens de instructies op de verpakking. Test de kleur eerst op een klein stukje haar.
 • Applicatie: breng de verf aan van de wortels tot de punten, gebruik makend van een verfkwast voor een gelijkmatige dekking. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de inwerktijd.
 • Uitspoelen: spoel je haar uit met koud water tot het water helder is en volg met een conditioner die vaak bij de haarkleurkit is inbegrepen.

Overige tips voor een geslaagde haarkleuring

 • Voer een allergietest uit: doe 48 uur voor het verven een allergietest zoals aangegeven op de verpakking, om huidreacties te voorkomen.
 • Vermijd drastische veranderingen: overweeg voor grote kleurveranderingen een professionele kapper te bezoeken om ongewenste resultaten te vermijden.
 • Gebruik shampoo voor gekleurd haar: bescherm je nieuwe haarkleur en verleng de levensduur door shampoos en conditioners te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor gekleurd haar.
 • Vermijd chlorine: chloorwater kan je haarkleur doen vervagen of zelfs van kleur doen veranderen. Draag een badmuts tijdens het zwemmen of vermijd chloorwater waar mogelijk.
 • Hydrateer je haar: gekleurd haar heeft de neiging om droger te zijn. Gebruik diepe conditioners of haarmaskers regelmatig om je haar gehydrateerd en gezond te houden.

Conclusie

Haarkleuring biedt een wereld van mogelijkheden om je look te veranderen. Of je nu kiest voor een tijdelijke verandering, subtiele highlights of een geheel nieuwe haarkleur: de sleutel tot succes ligt in de voorbereiding en zorg. Door deze gids te volgen, ben je goed op weg om thuis een professioneel uitziend kleurresultaat te bereiken. Vergeet niet geduldig te zijn en te experimenteren met verschillende tinten om de perfecte kleur te vinden die bij jou past.

Dit vind je misschien ook leuk...