Lees alles over het samenstellen van een capsule wardrobe
Beauty & Style Fashion Advise

Lees alles over het samenstellen van een ‚capsule wardrobe’

Velen van ons hebben onze kledingkast helemaal vol hangen. Waarbij dit eigenlijk zou moeten resulteren in een dagelijkse grandioze outfit, leidt het vaak tot het omgekeerde: door de hoeveelheid en drukte hebben we geen overzicht meer en is het juist moeilijker om te besluiten wat je aan moet trekken. Welkom in de wereld van capsule wardrobe, waar bovenstaand probleem definitief verleden tijd is.

Does it spark joy

Het idee voor de capsule wardrobe komt van de opruim queen Maria Kondo. Haar theorie komt er in principe op neer dat een kledingstuk je een blij gevoel moet geven… beantwoordt vanuit de misschien bij jou ook bekende vraag van Kondo ‚Does it spark joy?’ Wordt je niet meer zo blij van die ene trui of de broek waar je eigenlijk een paar kilo’s voor moet afvallen? Dan is het tijd om die kledingstukken weg te doen. Doneren is een prima optie, maar je kan het ook verkopen via een app als Marktplaats, United Wardrobe of Vinted. Stel jezelf dus bij elk item de vraag “does it spark joy?” en je zal merken dat je veel items hebt die er alleen zijn voor de opvulling van je kledingkast.

Bepaal jouw persoonlijke stijl

Het bepalen van je eigen stijl klinkt moeilijker dan het lijkt. Kijk naar wat je nu al vaak draagt en waar je je lekker bij voelt. Zorg dat je daar de focus op legt en vergeet de items die je wel koopt, maar niet draagt.

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe bestaat uit kledingstukken die je voor vrijwel elke gelegenheid kan dragen en kan combineren met meerdere items. Dat betekent niet dat je alleen maar basic items in je kast moet hebben, maar dat vormt wel de basis voor elke outfit. Een mooie jeans van Levi’s combineer je met een tof coltruitje en een blazer met print. Niets saais aan deze outfit. En zonder het blazer heb je al een tweede outfit.

Zo weet je wat past bij jouw capsule wardrobe

Zo kun je vaak enorm veel verschillende outfits combineren met een paar items. Je hebt dus geen 40 t-shirts, 20 broeken en 15 verschillende jasjes nodig om er leuk uit te zien. 

het samenstellen van een capsule wardrobe

Wat is het voordeel precies?

Je vraagt je natuurlijk af: waarom zou ik een capsule wardrobe moeten samenstellen? Nou, het scheelt je écht veel tijd in de ochtend. Je pakt je favoriete jeans en het t-shirt en jasje wat je daarbij hebt gecombineerd tijdens het samenstellen van je outfits. Minder keuze = minder stress = meer tijd over om ‘s ochtends een extra bakkie koffie te drinken.

Daarnaast bespaar je ook veel geld. Doordat je precies weet wat je hebt en je weet hoe je het kan combineren, is de kans een stuk kleiner dat je een soortgelijk item gaat kopen. Want wie heeft er drie zwarte broeken nodig? Of vier paar witte gympen? Een capsule wardrobe zorgt ervoor dat je precies weet wat je hebt en je krijgt inzicht in wat je nog mist om je capsule wardrobe compleet te maken.

Dit vind je misschien ook leuk...