Toename van het aantal soa’s onder jongeren door minder condoom gebruik
Health Lifestyle Love & Relations

Toename van het aantal soa’s onder jongeren door minder condoom gebruik

We houden allemaal van de liefde bedrijven met een partner. In de meeste gevallen is dat ook onze vaste partner, degene met wie we al langer een relatie hebben. Maar soms hebben we seks met iemand die we nog niet zo lang kennen of die zelfs nét in ons leven is gekomen. Natuurlijk weten we dat in die situaties het gebruik van condooms aan te raden is, maar in het vuur van het spel vergeten we dat weleens. Het is dus niet zo vreemd, maar wel zorgwekkend, dat het aantal soa’s met name onder jongeren toeneemt.

Vrijer vrijen

We zijn allemaal graag vrij en willen ook onbelemmerd het bed met iemand delen. We beseffen allemaal dat voorbehoedsmiddelen er niet voor niets zijn, om meerdere redenen. Maar als we eenmaal met iemand gaan vrijen, dan denken we niet zo snel aan condooms. En natuurlijk: de kans op een SOA is wellicht niet zo heel groot. Maar als jij iemand net of zelfs niet kent: wat weet je dan van zijn of haar liefdesleven? Weinig tot niets waarschijnlijk. In de kroeg of op de dansvloer, maar ook op het strand is dat niet een onderwerp waar je direct over praat. Maar als jouw bedpartner het met verschillende anderen voor jou niet zo nauw nam met een SOA voorkomen, dan neemt de kans op een geslachtsziekte wel toe. Want er hoeft er maar eentje tussen te zitten die iets heeft opgelopen. Daarom is het verstandig om af en toe een SOA thuis test te doen, zeker als je nogal eens van partner wisselt.

Veiligheid in bed

Want stel dat je denkt dat het allemaal wel meevalt en het risico heel klein is, maar dat blijkt dat net jij die pechvogel bent die een SOA oploopt? Geloof ons: dat is geen pretje. Weliswaar zijn de klachten bij de ene SOA beperkt: van de andere kan je echt veel last hebben. Denk aan voortdurende jeuk, blaasjes et cetera. En bedenk dat als jij niet af en toe een thuis test doet, je eigenlijk ook risico neemt voor een volgende partner. Voorkom dat een telefoontje dagen of weken later die leuke nachten bederft. Je wil zelf ook niet opgezadeld worden met een geslachtsziekte toch?

Neem condoomgebruik serieus

Natuurlijk zijn er meerdere voorbehoedsmiddelen waarvoor je kunt kiezen. Maar ze beschermen lang niet allemaal tegen een SOA. En nee: vrijen met condooms is niet de allerleukste manier van seks hebben. Maar het went echt. Na een tijdje krijg je er zelfs behendigheid in. En als je eenmaal wat langer met iemand bent, en allebei een test hebt gedaan, dan mag je weer vergeten dat je condooms in huis hebt.

Dit vind je misschien ook leuk...