starten met kitesurfen
Lifestyle Sport

Wat is kitesurfen en hoe begin je eraan?

De afgelopen 10 jaar is kitesurfen enorm populair geworden. Waar we tot voor die tijd veel windsurfers zagen op plekken als het Grevelingenmeer, Veerse meer, Ijsselmeer, etc. zijn de meeste van die surfzeilen vervangen door ‚kites’, een van de belangrijkste onderdelen van het kitesurfen en meteen het grootste verschil met windsurfen. Kitesurfen is eigenlijk een combinatie van windsurfen en vliegeren en wordt nog steeds door veel mensen ontdekt. Ben jij ook benieuwd naar deze sport? Lees dan snel verder, want hieronder geven we je alle ins en outs van deze heerlijke sport.

Aan te raden om les te nemen

Waar het bij windsurfen nog best te doen is om zelf wat te gaan aanklooien, is dat bij kitesurfen toch net iets gevaarlijker. Val je namelijk, dan lig je in het water, en moet je de techniek kennen om je door de kite weer op je board te laten trekken. We raden dan ook iedereen aan om voor goede begeleiding te zorgen. Op die manier kun je de basics onder de knie krijgen voor jet het water op gaat. Er zijn best wat spots in Nederland waar je voor een groot gedeelte kunt staan: helemaal ideaal als je gaat leren kitesurfen.

kitesurfen doe je zo

Wat is kitesurfen?

Bij het kitesurfen laten kiters zichzelf voort stuwen door de wind. Door het gebruik van zowel de wind als de golven, kunnen de kiters zich, met hun kite-board, op hoge snelheid over het water bewegen of spectaculaire sprongen maken, waar ze meters de lucht in kunnen gaan en tientallen meters verderop weer neer kunnen komen. 

Nederland perfect om te kitesurfen

Nederland is het ideale land om te kitesurfen: we hebben veel water en er staat vaak wind. Zo zijn er veel kleine meertjes, grote meren en natuurlijk de zee. Als je daar gaat kitesurfen moet je zorgen dat je genoeg weet over de condities zoals de wind, het getij en stromingen. Je kunt alles over kitesurfen voor beginners leren, maar uiteindelijk is de praktijk hetgeen wat jou het kiten echt gaat leren.

beginnen met kitesurfen

Wind, golven en het weer

Bij kiten zijn de omstandigheden altijd erg belangrijk, niet alleen als je op zee kite. Je moet letten op de wind, de golven en het weer. Daarnaast moet je het juiste wetsuit kiezen bij een bepaalde temperatuur, omdat skiten in je short of bikini in Nederland helaas niet vaak kan. Het is ook belangrijk dat je pas het water ingaat als de omstandigheden bij jouw niveau passen, waar je ook je kite op kan aanpassen. Zo kan een hardere wind beter te trotseren zijn met een bepaalde kite, afhankelijk van jouw skills.

Wat heb je nodig als je gaat kitesurfen?

Als je gaat kiten zijn de 4 belangrijkste benodigdheden: de kite, het board, het harnas (of trapeze) en een wetsuit. Hieronder gaan we daar verder op in. Verder is het altijd aan te raden om voldoende water en voedsel mee te nemen aangezien dit fysiek een pittige sport is om te beoefenen… maar dat merk je vanzelf zo gauw je gaat beginnen.

beginnen met kiten

Wat kitesurfen onderscheidt van het surfen is, met name, de kite, oftewel de vlieger. De meeste kitesurfers maken gebruik van een opblaasbare kite, die ook wel tube kites worden genoemd. Deze worden gebruikt voor op het water. Er zijn ook disciplines waarbij er gekite wordt op het strand en hierbij gebruikt men in principe een foil kite.

Verschillende boards om mee te kitesurfen

Bij het kiten heb je verschillende boards. Hierbij denk je aan je niveau maar ook het doel wat jij hebt met kitesurfen. Er zijn een aantal verschillende soorten ‘normale’ boards en sinds een aantal jaren is het ook mogelijk om met een foil board, waarbij je een stuk boven de golven zweeft. Deze laatstgenoemde wordt in Nederland momenteel steeds populairder. Waar het in andere landen al eerder voorkwam, zie je ook in Nederland en België steeds vaker mensen foil-boarden. Bij deze discipline vlieg je over het water, aangezien een lange vin onder jouw kiteboard bevestigd is. Hierdoor kun je dus zelfs met weinig wind en kleine golven flinke snelheden halen.

wat heb je nodig om te kitesurfen

Hoe kies je het juiste board?

Begin je echter met kitesurfen, dan hoef je nog niet naar foil boards te kijken, omdat dat pas is iets als je ervaring hebt. Over het algemeen kun je de volgende criteria in acht nemen bij het aanschaffen van een kiteboard. Uiteraard is het ook aan te raden om met een expert jouw situatie door te lopen, zodat je zeker weet dat je het juiste board koopt. Houdt in ieder geval rekening met het volgende:

– Hoe meer je weegt, hoe groter het board wat je nodig hebt moet zijn
– Een korter board is makkelijker om mee te springen aangezien ze kleiner zijn en minder weerstand op de golven hebben, maar ook moeilijker om mee te kiten.
– Een korter/kleiner board vereist meer wind dan wanneer je aan het kiten bent met een groter/langer board.

Zoals gezegd, kun je het beste beginnen met wat lessen en waarschijnlijk is het daarna verstandig om wat verschillende boards en kites te lenen of huren. Op die manier krijg je een goed gevoel voor wat je fijn vindt en kun je de perfecte combinatie voor jou kopen.

Dit vind je misschien ook leuk...