dol-op-avocado
Food

Avocado: het groene goud?

We zijn allemaal dol op avocado’s. De groene tropische vruchten zijn al jaren niet in te slaan. Ons kleine Nederland is na de Verenigde Staten zelfs de grootste importeur van het populaire ‘groene goud’. Hartstikke lekker, maar zijn ze eigenlijk wel zo gezond?

In 2020 werden in Nederland de meeste avocado’s geïmporteerd: 415 miljoen kilo! De vruchtsoort is verreweg de meest populaire in ons land. En ze lijken zelfs ieder jaar populairder te worden. Naar schatting worden in ons land per jaar 2,2 kilo avocado’s per persoon gegeten. 

Gezonde vrucht

Een avocado bevat enorm veel voedingsstoffen en gezonde vetten. Deze gezonde vetten zijn heel belangrijk voor ons lichaam. Het zijn de bouwstenen van onze hormonen, helpen ons om vitaminen en mineralen uit eten op te nemen en hebben erg positieve effecten op ons brein. Ook zit het groene superfood vol vezels, eiwitten, mineralen en vitaminen, zoals B, E en K. Deze voedingsstoffen zijn ook erg goed voor je huid en haar

Meer calorieën dan een Mars


Erg gezond dus. Maar dat betekent niet dat je de hele dag door avocado’s kunt eten. Sterker nog, je kunt beter niet meer dan een halve avocado per dag eten. De gezonde vetten bevatten namelijk ook veel calorieën. Een gemiddelde avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet. Dat is meer dan bijvoorbeeld een Mars-reep! Natuurlijk kun je wel stellen dat avocado’s een stuk voedzamer zijn dan een chocoladereep. Maar ook hier geldt: geniet met mate.

Tip: zo bewaar je een avocado

Wist je dat je avocado’s het beste buiten de koelkast kunt bewaren? De avocado kan dan het beste rijpen. Als jouw avocado net uit de supermarkt komt en nog niet helemaal rijp is, kun je die het beste naast een banaan leggen. Bananen versnellen namelijk het rijpingsproces. Als je een halve avocado wilt bewaren, kun je die het beste wel in de koelkast bewaren. Sprenkel dan een beetje citroensap op het vruchtvlees en verpak de vrucht in vershoudfolie. Je kunt ‘m ook in een afgesloten bakje met een laagje water leggen.

Waarmee kun je avocado’s goed combineren?

Een avocado is erg veelzijdig. Je kunt de vrucht in zoete en hartige gerechten verwerken. Deze combi’s zijn heerlijk samen:

  • Avocado met ei
  • Avocado met zalm
  • Avocado met yoghurt
  • Avocado met zoete aardappel
  • Avocado met limoen en chili
  • Avocado met bacon
  • Avocado met chocolade 

Slecht voor het milieu

Nu wil je natuurlijk het liefst meteen naar de winkel rennen om een paar avocado’s in te slaan. Dat snappen we. Maar het is wel verstandig om hier bewust mee om te gaan. Avocado’s naar Nederland importeren uit de tropen is niet heel erg duurzaam. Ze moeten namelijk uit andere delen van de wereld worden gehaald. Dat levert heel veel milieubelasting op. Reken maar eens uit: 2,2 kilo avocado per persoon, alleen al in Nederland… De arbeidsomstandigheden in de landen waarin avocado’s groeien zijn daarbij ook vaak slecht. Peru is bijvoorbeeld een belangrijke aanvoerder van de vruchten, maar dit land scoort erg laag op het gebied van mensenrechten. Ook vragen avocado’s om veel water. Twee tot drie rijpe avocado’s hebben bijvoorbeeld al meer dan 250 liter water nodig. Dat is niet weinig! De teelt is dus niet duurzaam en erg kostbaar. Vanwege de grote vraag gebeurt dit namelijk niet meer op een milieuvriendelijke manier. Er moeten bijvoorbeeld veel bossen worden gekapt. Wees je dus bewust van het milieu als je avocado’s eet. 

Dit vind je misschien ook leuk...