voorkom-vet-haar
Hair

Van deze dingen wordt je haar vet (en zo voorkom je het)

Moet jij iedere dag je haar wassen omdat het zo snel vettig wordt? Je bent niet de enige! Maar iedere dag (droog)shampoo gebruiken, is niet de oplossing. Er zijn namelijk een aantal verrassende oorzaken waardoor je vet haar krijgt. Lees en leer! 

Je wast je haar iedere dag 

Je wist het wellicht al, maar je haar te vaak wassen is niet goed voor je haar. Dagelijks douchen met te warm water en shampoo kan ervoor zorgen dat de natuurlijke oliën van je hoofdhuid verdwijnen. Je lichaam schrikt daarvan en maakt als reactie juist méér olie aan. En zo krijg je dus overtallig olie op je hoofdhuid, en daarmee vet haar. Nu we zoveel thuiszitten door de coronapandemie, is het een goede tijd om eens te beginnen met minder je haar wassen. Bouw het af naar om de dag en vervolgens naar twee keer per week. Je haar zal er wellicht even aan moeten wennen, maar na een tijdje zul je zien dat je haar steeds minder snel vet wordt.

Je maakt je haarborstel nooit schoon

Wandel eens naar de badkamer en kijk naar je haarborstel. Wat zie je? Juist. Een haarborstel is een van de dingen die veel mensen vergeten schoon te maken. Af en toe je haar verwijderen, is niet genoeg. Al het vuil en vet dat zich ophoopt, kan een oorzaak zijn van jouw vettige haren. Maak je haarborstel dus iedere week schoon met een beetje zeep en warm water. 

Je gebruikt conditioner op de verkeerde manier

Het is misschien verleidelijk om conditioner over je hele haar te verdelen. Het ruikt zo lekker en je haren worden er zo zacht van… Maar niets is minder waar: conditioner is namelijk niet bevorderlijk voor je vette haar! Zorg ervoor dat je dit product alleen op de puntjes aanbrengt en gebruik maar heel weinig. Heb je veel last van knopen in je haar en kun je niet zonder? Probeer eens een natuurlijk product, zoals appelazijn. Meng wat appelazijn met water in een glas (ongeveer de verhouding van ranja) en spoel hier je haar mee af na het douchen. Even naspoelen en klaar is kees! Het ruikt misschien niet zo lekker, maar werkt precies hetzelfde als conditioner en zorgt ervoor dat al het overtollige vuil van je hoofdhuid wordt verwijderd.

Je wast je beddengoed niet vaak genoeg

Eigenlijk zou je je kussensloop iedere dag (oké, of om de dag) moeten verschonen. We snappen dat dit misschien niet voor iedereen haalbaar is. Maar als je echt last hebt van vettig haar, is dit misschien wel slim om eens te proberen. Je kussensloop is namelijk viezer dan je denkt. Alle oliën van je gezicht, restjes van je haarproducten, kwijl én nachtzweet komen hierop terecht.

Je eet veel vette dingen

Als je vaak ongezonde, vette voeding eet, kan dit een oorzaak zijn van je vette haar. Echt? Ja! Net als dat ongezonde voeding voor een slechte huid kan zorgen, heeft het ook een slechte invloed op je lokken. Let dus eens op je dieet als je veel last hebt van vette haren. Chips, chocolade en kaas zijn niet echt bevorderlijk. Gezonde vetten, zoals avocado, olijfolie en vis, zijn wel weer goed voor je haar. Neem je eetpatroon onder de loep en wie weet ontdek je dat dit de oorzaak is. 

Dit vind je misschien ook leuk...