de voordelen van een koude douche
Beauty & Style Health Health & Fitness Lifestyle Skincare

Dit zijn dé voordelen van een koude douche

Een lange, net iets te warme douche nemen, is natuurlijk heerlijk tijdens de koude winterdagen. Maar wist je dat je beter koud kunt douchen? Dit zijn dé voordelen van een koude douche. Voor jezelf én het milieu.

Je krijgt er energie van

Als je ’s ochtends moeite hebt om je ogen open te houden, kun je de dag het beste beginnen met een douche. En als die dan ook nog eens lekker fris en koud is, word je nóg sneller wakker. Koud douchen zorgt namelijk voor meer adrenaline in je lichaam. Het is misschien even doorbijten, maar uiteindelijk heb je er de hele dag profijt van. 

Het is goed voor huid en haar

Dat warm water niet zo gezond is voor onze huid en haren, weten we al langer. De beste manier om je huid niet uit te drogen, is door koud te douchen. Je hoofd afspoelen met ijskoud water zou er ook voor zorgen dat je haar glanzender en sterker wordt. Sommige bronnen beweren zelfs dat koud douchen cellulitis tegen zou gaan. Dat is het uitproberen waard!

Het verbetert je immuunsysteem

Koud douchen versnelt de bloedsomloop in je lichaam. Het bloed wordt door het koude water effectiever naar je belangrijke organen gepompt. Dat heeft een positief effect op je cardiovasculaire systeem. Je wát? Het enige dat je hoeft te onthouden, is dat je bloeddruk omlaag gaat en je stofwisseling omhoog, doordat het lichaam ineens wordt blootgesteld aan onverwachte kou. Hierdoor verweert het lichaam zich automatisch tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost. Handig!

Het kan je helpen met afvallen

Zoals we hierboven als schreven, gaat je stofwisseling door een koude douche omhoog. Door jezelf geforceerd af te koelen, gaat je lichaam bruin vet produceren. Dat klinkt misschien negatief, maar bruin vet is het soort vet waarmee we blij moeten zijn! Bruin vet houdt je warm én zorgt voor meer verbranding, ook in rust. En dat is precies wat je wil als je wilt afvallen.

Je spieren herstellen sneller

Ben je een fanatiek sporter? Het is wellicht verleidelijk om na het trainen een warme douche te nemen, maar een koude douche is niet alleen heel verkoelend, maar ook goed voor de spieren. Het is niet voor niets dat sommige topsporters na de inspanning in een ijsbad gaan zitten. De koude stralen van de douche zullen spierpijn verminderen en voorkomen. 

Goed voor de aarde 

Last but not least: koud (én kort) douchen, is goed voor het milieu. Het verwarmen van ons douchewater kost heel veel gas. Dit kun je gemakkelijk besparen door koud te douchen. Goed voor jouw eigen portemonnee, maar natuurlijk ook voor de aarde!

Dit vind je misschien ook leuk...