voordelen wim hof methode
Health Lifestyle

Wim Hof methode: wat is het en waar is het allemaal goed voor?

De Wim Hof methode is trendy, je hoort het steeds vaker voorbij komen. Maar wat is het eigenlijk en waarom volgen steeds meer mensen deze methode? De naam van de methode is gebaseerd op Wim Hof, een man die een lange tijd buiten in de koude natuur trainde en tijdens dat trainen er achter kwam dat hij zijn autonome zenuwstelsel aan kon sturen. Iets wat voor de wetenschap niet mogelijk leek. Volgens Wim kan iedereen dit dankzij zijn methode en biedt het vele voordelen voor lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

De voordelen Wim Hof methode

Eigenlijk is de Wim Hof methode een combinatie van een koude training, ademhalingsoefeningen en inzet, ofwel een mindset. Met deze methode zou je zelf de temperatuur van je lichaam, je hartslag, je ademhaling, je bloeddruk en het verwijden of vernauwen van je bloedvaten kunnen beïnvloeden door controle over je autonome zenuwstelsel te krijgen. Dit heeft een positieve invloed op een aantal punten in het lichaam:

*het zorgt voor een sterker immuunsysteem
*het verbetert sportprestaties en vermindert het verzuren bij deze prestaties
*het versterkt de focus
*een betere vetverbranding
*een betere zuurgraad
*een gezonder vatenstelsel
*het verbetert je metabolisme
*betere insulinegevoeligheid
*minder ontstekingen

Voordelen Wim Hof methode voor de geest:

*het werkt als een natuurlijke depressiva
*het geeft een diepe meditatieve rust

De ‘Iceman’

Wim Hof heeft zelf al vele records neergezet met zijn methode die bestaat uit mediteren, koude training en ademhalingsoefeningen. Hij liep bijvoorbeeld een halve marathon in zijn ondergoed bij 30 graden onder nul en zat wel 110 minuten in een bak gevuld met ijsblokjes. Daarmee heeft hij zijn bijnaam de ‘Iceman’ ruimschoots verdiend.

IJskoud douchen is ook hot!

Als jij in de voetsporen van de Iceman wilt treden kun je eens beginnen met ijskoud douchen. Een koude douche nemen is sowieso gezond voor het lichaam. Het biedt min of meer dezelfde voordelen als de Wim Hof methode. Op deze manier ‘thuis sporten’ met een koude douche werkt dus ook prima. IJskoud douchen heeft ook nog eens als voordeel dat het goed is voor het energieverbruik, je verbruikt minder warm water. Een ijskoude douche nemen is in de eerste instantie misschien even doorbijten, maar je start de dag een stuk gezonder en alerter.

Laat je adviseren

Wil je eens wat anders dan thuis sporten en toch de voordelen hebben van de Wim Hof methode? Dan is een onderdompeling in natuurwater in de koude maanden ook een optie. Zorg wel dat je het verantwoord doet en laat je adviseren door een deskundige. Zomaar het ijskoude water induiken en daar te lang in blijven kan ook vervelende gevolgen hebben.

Dit vind je misschien ook leuk...