mondkapjes-acne
Beauty & Style

Maskne (mondkapjes acné): tips om te voorkomen

Ken je de term ‘maskne’ al? Misschien heb je er zelfs al mee te maken gehad: acné veroorzaakt door het dragen van een mondkapje. Wij geven je tips om puistjes en andere huidproblemen door je mondkapje te voorkomen. 

Sinds we op veel plekken verplicht een mondkapje moeten dragen door het coronavirus, is het fenomeen ‘maskne’ ineens een ding. Vroeger werden mondkapjes alleen in het ziekenhuis gedragen, maar tegenwoordig hebben we er allemaal mee te maken. Heb jij de afgelopen tijd ineens onverklaarbare puistjes op je wangen of kin ontdekt? Grote kans dat je mondmasker hier iets mee te maken heeft. Wij geven je tips om ervan af te komen én om dit in de toekomst te voorkomen.

Hoe wordt maskne veroorzaakt?

Maskne wordt veroorzaakt doordat je als het warme je huid ‘afsluit’ met het mondkapje. Je huid kan op deze manier niet ademen en je poriën kunnen zo verstopt raken. Als je ademhaalt onder je mondkapje kan het – vooral als het buiten koud is en je een warme trein binnenstapt – nogal vochtig worden onder je kapje. Bacteriën die al op de huid zitten kunnen zo gaan groeien en broeien. Dit kan uiteindelijk voor puistjes zorgen. Ook wrijving is een belangrijke oorzaak. Doordat het stof steeds langs je huid beweegt, kan de huid geïrriteerd raken. Ook de elastiekjes aan de zijkanten kunnen voor irritatie zorgen. Je kunt het een beetje zien als het dragen van een hoofdband of zweetbandje om je pols. Als het daaronder warm wordt en gaat zweten, gaat de huid ook broeien. Die vochtigheid kan zorgen voor irritatie. Op je pols krijg je alleen minder snel pukkeltjes dan op je kin… 

Vorm van acne door mondkapjes 

Pukkels en irritaties die worden veroorzaakt door het dragen van mondkapjes is niet hetzelfde als normale acne. Maskne wordt een vorm van acne mechanica genoemd, een soort die wordt veroorzaakt door warmte, wrijving en vochtigheid. 

Hoe voorkom je maskne?

Online is maskne al een veelbesproken onderwerp. Op YouTube en TikTok gaan veel video’s en foto’s rond van jongeren die kampen met onzuiverheden. Steeds vaker wordt de link tussen het dragen van een mondkapje en het ontstaan van pukkels gelegd. Tijd om er iets aan te doen dus!

  1. Het klinkt misschien logisch, maar het is heel belangrijk om je mondkapje iedere keer na gebruik te verschonen. Draag je wegwerpkapjes? Pak dan na gebruik een nieuwe. Heb je een uitwasbaar mondkapje? Zorg dat je er genoeg op voorraad hebt en gooi het kapje iedere dag in de was. Was het kapje heet, zodat alle bacteriën verdwijnen. Je kunt het mondmasker ook op de hand wassen onder heel heet water.
  2. Zorg ervoor dat je geen hevige make-up onder je masker draagt. Dit dekt de huid nog meer af en kan zorgen voor meer onzuiverheden. 
  3. Maak gebruik van katoenen mondkapjes. Deze stof zou het minder irriteren dan synthetische mondkapjes. 
  4. Smeer je huid goed in met dagcrème voordat je een mondkapje draagt. Gebruik een hydraterende crème met SPF. 
  5. Tip van TikTok: spray of dep een lotion met daarin het ingrediënt salicylzuur aan de binnenkant van je masker en föhn dit erna droog. Dit stofje zorgt ervoor dat je huid als het ware wordt ontsmet, zonder dat het te heftig is. Het werkt als een antibiotica en zorgt ervoor dat de huid licht ‘vervelt’. Je kunt het zien als scrubben, maar het is een stuk beter voor je huid dan scrubben. Ook heeft salicylzuur een ontstekingsremmend effect. Gebruik het dus ook na het reinigen van je huid als je last hebt gekregen van puistjes! 

Heb jij last van vet haar? Ontdek hier hoe dat kan én hoe je het voorkomt. 

Dit vind je misschien ook leuk...