wat is een beefhammer
Food

Wat is een beef hammer en hoe bereid je deze op de barbecue?

Met de eerste zonnestralen op je gezicht ruikt het voorjaar weer naar barbecue. Tijd dus om je bbq uit de schuur of van de zolder te halen en vlees in te slaan. Wil je dit jaar eens iets anders dan de standaard hamburgers en kippenboutjes? Surf naar de online slager en koop een uniek en indrukwekkend stuk vlees: de beef hammer.

De beef hammer was de zomerhit van 2022. Bij de internet slager vlogen ze als warme broodjes de deur uit. Ook in 2023 is dit vlees niet weg te denken van de barbecue. Het beste resultaat van dit stuk heerlijk vlees vraagt een goede (voor)bereiding. We zullen je in dit artikel uitleggen wat een beef hammer precies is, en hoe je deze het beste op de barbecue kunt bereiden. 

Wat is een beef hammer?

Een beef hammer is een deel van de achterschenkel (de poot) van een rund. Veel internet slagers hebben dit vlees in het assortiment. Het vlees is op een zodanige manier uitgesneden dat het lijkt op een knots: een rond of ovalen stuk vlees aan een deel kaal bot.

Bereiding beef hammer

De bereiding van een beef hammer is een vorm van ‘slow cooking’, maar dan voor de barbecue. Het vraagt om acht tot negen uur geduld. Dat maakt het een perfect stuk vlees voor de kamado of smoker, maar ook op een kogelbarbecue wil de bereiding prima. Als het vlees maar op een indirecte manier gaart.

Hoe ga je te werk?

  • Snijd het witte vlies van het vlees.
  • Omwikkel het vlees met een touw (zoals een rollade) om te voorkomen dat het gare vlees van het bot valt.
  • Smeer het vlees in met zout en peper naar smaak of met een lekkere rub. Laat het enkele uren in de koelkast liggen zodat de smaak goed in het vlees kan trekken. Haal het vlees twee uur voordat je het op de bbq legt uit de koelkast.
  • Verwarm de barbecue tot rond de 120 graden. Zorg er voor dat je de temperatuur goed kunt blijven regelen.
  • Laat het vlees twee tot drie uur garen op een indirecte zone. Wil je niet dat er vocht op de briketten lekt, zet dan een vuurvast bakje onder het vlees.
  • Is de kerntemperatuur vijftig tot zestig graden, haal het vlees dan van de bbq. Verpak het vlees in aluminiumfolie of stevig bakpapier en voeg wat runderbouillon toe.
  • Laat het vlees verder garen tot een kerntemperatuur van rond de negentig graden. Op dat moment is de beef hammer klaar. Dit kan enkele uren duren. Zorg er voor dat de bbq altijd rond de 120 graden blijft.

Waar koop ik beef hammer?

Een beef hammer koop je bij de betere ‘gewone’ of online slager. Omdat het een populair stuk vlees is hebben steeds meer slagers het in het assortiment.

Dit vind je misschien ook leuk...