Alles wat je niet mag missen bij een bezoek aan Boedapest
Lifestyle Travel

Alles wat je niet mag missen bij een bezoek aan Boedapest

Boedapest, bekend om zijn fascinerende geschiedenis en zijn bruisende nachtleven, is een populaire budgetvriendelijke bestemming, gelegen aan een prachtig stuk van de rivier de Donau in Hongarije. Deze levendige hoofdstad herbergt prachtige parken, grootse historische gebouwen, bruisende eetzalen, hippe ondergrondse bars en eeuwenoude thermale baden.

De stad is populair bij budget backpackers, maar ook bij Europese vakantiegangers die buiten de grenzen van West-Europa willen verkennen. Onder de ietwat saaie buitenkant van Boedapest vind je een hippe, coole stad boordevol betaalbare accommodatie en goedkoop eten dat zelfs in de kleinste budgetten past.

Boedapest heeft alles wat je in West-Europa vindt, maar dan voor een fractie van de prijs (en met een fractie van de drukte). Dit maakt het een van de spannendste steden van Europa. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je bij hotels en tour operators te laten leiden door toeristische attracties die flyers laten drukken en deze overal verspreiden. Maar het is ook handig om van te voren al wat headliners uit te zoeken, dat deden wij voor dit artikel en dit is wat je zeker niet mag missen in Boedapest!

Rondleiding in het parlement

Dit neogotische gebouw, ontworpen door de Hongaarse architect Imre Steindl, is de thuisbasis van het parlement en is absoluut adembenemend. Het werd geopend in 1902, ligt direct aan de rivier en is tot op de dag van vandaag het grootste gebouw van het land. Meer dan 100.000 mensen werkten aan de bouw van het gebouw en het duurde iets minder dan 20 jaar om het te voltooien. 40 miljoen stenen, 500.000 edelstenen en 40 kilo goud werden gebruikt bij de creatie ervan. Rondleidingen zijn dagelijks beschikbaar voor 8.400 HUF.

Bewonder de National Gallery

Dit kunstmuseum, opgericht in 1957, bevindt zich in de Burcht van Boeda. Buda Castle, ooit een van de meest glorieuze koninklijke residenties in Europa, dateert uit de 14e eeuw en werd eind 18e eeuw gerestaureerd in barokstijl. De Tweede Wereldoorlog heeft het paleis zwaar beschadigd en het werd in de jaren zestig opnieuw gerestaureerd voordat het in 1975 de thuisbasis werd van de National Gallery. Het heeft werken van vooraanstaande Hongaarse en Europese kunstenaars en een verzameling middeleeuwse altaarstukken uit de 15e eeuw. Tijdens je bezoek kun je ook de ondergrondse Habsburgse Paltscrypte bekijken en naar de top van de iconische koepel klimmen voor een panoramisch uitzicht over de stad. De toegang is 3.400 HUF en een audiogids is 750 HUF.

een bezoek aan Boedapest

Bezoek de baden

Boedapest staat bekend om zijn thermale baden. Het thermale water van diep onder de stad is al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van de Hongaarse cultuur. Er wordt aangenomen dat het een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen heeft, het water is rijk aan zink, calcium en magnesium, wat spierpijn kan verzachten, ontstekingen kan verminderen en de huid kan verbeteren. De oudste in gebruik zijnde badhuizen dateren uit de jaren 1600. Széchenyi is de bekendste, met binnen- en buitenzwembaden, sauna’s en dompelbaden. Het is een van de beste ervaringen in Boedapest en is het grootste geneeskrachtige bad van Europa. Andere baden, zoals Lukacs en Gellert zijn ook een bezoek waard. De toegang begint bij 3.800 HUF.

Een boottocht over de Donau

Veel hostels organiseren wekelijkse bootfeesten die over de Donau varen (de Budapest Party Hostel-groep is beroemd om die van hen). Ervaar een weids uitzicht over de stad terwijl je de hele nacht danst. Het is de perfecte manier om feesten te combineren met sightseeing en je kunt genieten van iconische bezienswaardigheden die in al hun nachtelijke glorie worden verlicht. Andere boottochten zijn ook beschikbaar met of zonder diner- en drankopties. Prijzen variëren, maar verwacht minimaal 7.000 HUF te betalen voor een reis van 4 uur.

bezoek aan Boedapest

Ruïnebars

Na de Tweede Wereldoorlog bleven veel gebouwen in de stad verwoest en verlaten achter. Krakers, toen kunstenaars en nu hipsters trokken erin en hebben ze veranderd in eclectische “ruïnebars” waar zelfs de lokale bevolking dol op is. Van buiten zien de bars eruit als vervallen gebouwen, maar stap door de deuren en je vindt bruisend nachtleven. Ruïnebars zijn gevuld met een unieke inrichting, waaronder eclectisch antiek en graffitikunst. Szimpla Kert was een oude kachelfabriek en is uitgegroeid tot een locatie waar de hele week livemuziek en theater te zien zijn. Fogasház is een andere favoriet en heeft een enorme dansvloer en feesten die de hele nacht duren.

Maak een gratis wandeltocht

Wil je een compleet overzicht van Boedapest, maak dan een gratis wandeltour. Er zijn dagelijkse tours beschikbaar van bedrijven zoals Free Budapest Walking Tours, Strawberry Tours, Trip to Budapest en Generation Tours. Deze rondleidingen zijn de beste manier om meer te weten te komen over de geschiedenis, cultuur en architectuur van de stad. Vergeet niet om aan het einde altijd je gids een fooi te geven!

dit mag je niet mag bij een bezoek aan Boedapest

Bezoek het House of Terror

Dit gebouw is een museum en een gedenkteken voor de duizenden mensen die werden gemarteld en op brute wijze vermoord onder de fascistische en communistische regimes van Hongarije. De tentoonstelling neemt je mee door de hervestiging en deportatie van duizenden Hongaren, inclusief een ondervraging kamer en propaganda vertoningen. Er is ook een tentoonstelling over de nazi- en Sovjet bezetting van Hongarije. Vanaf daar kun je gereconstrueerde gevangeniscellen zien en informatie over de revolutie van 1956. Het is geen gemakkelijke manier om je middag door te brengen, maar je krijgt een enorm inzicht in de turbulente geschiedenis van Hongarije. De toegang is 4.000 HUF.

Dit vind je misschien ook leuk...