Living

Een mooie fotowand maak je zo!

In een restaurant of bar zie je ze steeds vaker: de fotowand met allerlei verschillende (ingelijste) foto’s die samen zorgen voor een mooie decoratieve muur. Tegenwoordig is het helemaal niet meer zo moeilijk om dit thuis ook te verwezenlijken. Daarnaast zijn er door verschillende aanbieders tal van nieuwe opties, zoals een fotocollage van persoonlijke hexagons. Met vaderdag om de hoek is dit ook een leuke tip: het geven van niet één, maar meerdere fotocadeaus om zo een begin te kunnen maken aan jouw fotowand. 

Kijk naar andere wand collages, on- en offline

Voor het maken van jouw fotocollage is het verstandig om je te laten inspireren. Onderzoek voor jezelf waarom je een bepaalde wandcollage mooi vindt. Is het het kleurgebruik, of juist omdat de gebruikte foto’s zwart/wit zijn? Bestudeer de lijnen in jouw favoriete collage en kijk of het bijvoorbeeld vooral symmetrische collages zijn die jouw voorkeur hebben. Als je eruit bent hoe jouw collage eruit moet gaan zien, dan weet je pas echt hoeveel foto’s, en dus lijstjes, je nodig hebt.

Selecteer de juiste foto’s

Uiteraard begin je met het selecteren van de juiste foto’s die je hiervoor wil gebruiken. Bedenk hierbij dat je beter te veel foto’s kunt hebben dan te weinig. De volgende stap is de juiste fotolijstjes te zoeken. Zorg dat die passen in de stijl die je in gedachten hebt, en bij de inrichting van je huis. Het is daarom verstandig om je te laten inspireren, allereerst voor de te gebruiken foto’s, maar ook voor het soort lijsten dat je wil gaan gebruiken.

Zorg dat de foto’s bij elkaar passen

Bedenk dat de foto’s en illustraties die je wil gebruiken bij elkaar passen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een thema, denk daarbij aan je gezin, vakanties of de natuur. Passen de kleuren niet goed bij elkaar? Druk de prints dan bijvoorbeeld (deels) af in zwart-wit om toch een geheel te vormen Neem ook kleine foto’s op in jouw collage, zoals een woord in 3D of een andere illustratie.

Afwisseling is belangrijk in een fotowand collage

Zorg ook voor afwisseling in de soort foto’s die je kiest. Bijvoorbeeld close-ups in combinatie met foto’s van veraf, druk en rustig, donker en licht. Combineer foto’s met grafische prints of illustraties voor een spannend beeld. Je kunt ook proberen om foto’s te gebruiken met hetzelfde Instagram-filter als je geen photoshop wizard bent om toch dezelfde stijl foto’s te kunnen gebruiken.

Leg jouw fotocollage eerst op de grond uit

Heb je de juiste foto’s en illustraties gevonden en eventueel ingelijst? Dan kun je nu de collage vorm gaan geven en speel daarbij met de compositie van de lijsten. Let dus op de ruimte tussen de lijsten en hoe de prints of foto’s er naast elkaar uit zien. Heb je bijvoorbeeld voor een mix van grafische prints en foto’s gekozen? Zorg er dan voor dat deze verschillende beelden goed verspreid worden over het geheel. Dit maakt de collage rustiger en in evenwicht. Je kunt dit op de vloer doen, waarbij het handig is om eerst de afmeting van de gebruikte muur op die vloer af te plakken. 

Ben je helemaal tevreden? Tijd om de foto’s op te hangen!

Als je eenmaal jouw perfecte collage op de vloer hebt liggen, kun je die eventueel vertalen door uit papier even grote maten als de lijsten te knippen en die op de muur te plakken. Ben je na deze voorbereiding tevreden, dan kan het boren beginnen en kun jij je gasten met een jaloerse blik naar jouw nieuwe decoratie laten kijken…

Dit vind je misschien ook leuk...