vloer visgraat
Living

Houten visgraatvloer

Wil je in je woning een houten vloer die luxe uitstraalt, kies dan eens voor een visgraatvloer. En dan wel de massieve visgraatvloer vloer, vaak van eikenhout. Het is de traditionele visgraatvloer zoal die al eeuwen lang gelegd wordt. Dus eigenlijk een ambachtelijk vloer. Vooral het leggen van deze vloer vergt kennis. Het is dus werk dat alleen een professionele parketteur in de vingers heeft.

Wat is een Tapis vloer in visgraatmotief

De massieve houten visgraatvloer wordt Tapis genoemd. Deze vloer bestaat uit houten plankjes van 6mm dik massief eikenhout. De plankje zijn allemaal egaal, dus je vind geen vellingkantje. Hierdoor ontstaat er een bijzonder strakke vloer. Er bestaat ook nog een dikkere variant. De Bourgogne visgraat genoemd. Deze plankjes zijn 9mm dik, dus nog sterker en gaan nog langer mee. Bij het Bourgogne visgraat vind je ook grotere afmetingen. Zowel Tapis als ook Bourgogne visgraat vloeren worden eventueel met band en bies gelegd, zodat er een mooi afgewerkt vloer ontstaat.

Band en bies: de buitenste rand van de vloer wordt met lange planken afgewerkt en tussen band en vloer komt er een bies van wengé hout ter decoratie. Omdat wengé hout diep donkerbruin is valt de smalle bies op. 

De verschillende uitvoeringen van massieve visgraatvloeren

De Tapis vloer kent afmetingen van plakjes van 7cm bij 35cm. Dit is het traditionele visgraatparket. Hierbij krijgt je wel meer banen maar er ontstaat een prachtige klassieke vloer. Er is nog een andere variant van 9x45cm.

Deze vloeren passen het mooist in de oudere huizen, zoals de herenhuizen of in een jaren 30 woning. 

De grotere variant Bourgogne visgraat heeft o.a. plankjes van 12x60cm. Deze maatvoering laat een woonruimte optisch groter lijken. En de moderne variant 14x56cm. Hier zie je minder banen wat een rustiger geheel geeft. Deze vloeren passen zowel in een oud als in een nieuw huis. Een vloer die bij elk modern interieur past.

De kwaliteit van het hout kan select zijn, maar ook rustiek. Op dit moment is een rustiek uitvoering helemaal de trend. De klassieke legmethode en de rustieke uitstraling geven een prachtig resultaat. Vooral als er dan ook nog met een kleurolie gewerkt wordt. De vloer kan met verschillende kleuren behandeld worden. Zo vormen vloer en de rest van het interieur een mooi en spannend geheel.

Bij Tapis vloeren zie je geen gerookte vloeren of verouderde vloeren want na het leggen moet de vloer helemaal egaal geschuurd worden. Hierdoor zie je van deze processen niets meer terug.

Leggen van een massief houten visgraatvloer (Tapis)

Houd er wel rekenschap mee dat dit echt geen doe-het-zelf vloer is. Dit moet door de vakman gebeuren. 

De plankjes worden elk afzonderlijk verlijmd en genageld aan een geschikte ondervloer (spaanplaat, eiken mozaïek os Fermacell) Daarom wordt het Tapis genoemd, wat in het Frans tapijt betekend. Er ontstaat een tapijt van hout. Omdat het allemaal rechte plankjes zijn, ontstaat er een strakke vloer. na jet leggen kunnen de nagel gaatjes nog opgevuld worden. Daarna kan het schuren beginnen, dat enkele malen gebeurd met een steeds kleinere korreldikte. Na het polijsten wordt de vloer afgewerkt. Voor een natuurlijke uitstraling wordt het met een was-olie gedaan. Dit kan naturel of met een kleur. De vloer kan ook met lak of was afgewerkt worden.

Zoals je kunt lezen is het een intensieve klus om een mooie Tapisvloer te leggen, vandaar dat de legkosten hoger zijn als bij andere soorten visgraatvloeren. Maar dan heb je ook een stukje vakmanschap in huis liggen, die tientallen jaren meegaat. Dit is de meest strakke visgraatvloer van massief eiken.

Dit vind je misschien ook leuk...