de sleutel tot gezond ouder worden
Health Lifestyle

Voldoende water drinken: de sleutel tot gezond ouder worden

We weten allemaal dat water drinken  goed voor ons is. Het helpt je huid stralend te houden, geeft je energie en helpt bij de spijsvertering. En omdat het zoveel goede dingen met je lichaam doet, helpt het ook bij het algemeen gezond ouder worden. Hieronder leggen we uit waarom voldoende water drinken en veroudering met elkaar verbonden zijn.

Als je een actieve levensstijl hebt, een verscheidenheid aan voedingsmiddelen eet en veel water binnenkrijgt, zul je een optimale gezondheid hebben. Water zit in al onze cellen, en die cellen hebben water nodig om efficiënt te werken. Van het smeren van je gewrichten tot het pompen van bloed naar je spieren, je hebt water nodig om bijna elke lichaamsfunctie uit te kunnen voeren.

Voldoende water drinken de sleutel tot gezond ouder worden

Recente onderzoeken laten zien dat tussen 2015 en 2018 de hoeveelheid water die we consumeerden, afnam met de leeftijd. Water droeg bij aan 57 procent van de totale dagelijkse drankconsumptie voor volwassenen van 20-39 jaar, 50 procent onder volwassenen van 40-59 jaar en 47 procent onder ouderen van 60 jaar en ouder. Afhankelijk van jouw activiteitenniveau en eventuele chronische aandoeningen, kan je behoefte aan wateropname afnemen naarmate je ouder wordt. Maar ook, naarmate je ouder wordt, verlies je je vermogen om dorst te ervaren.

Bovendien is uitdroging een veel voorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem voor senioren. Natuurlijk houdt hun lichaam minder water vast dan het lichaam van jongeren. En de symptomen van uitdroging zoals een droge mond, vermoeidheid, duizeligheid en spierkrampen kunnen vaak worden toegeschreven aan andere problemen of bijwerkingen van medicijnen.

Zo kun je meer water drinken naarmate je ouder wordt

Om te proberen een onvermijdelijk deel van het ouder worden te omzeilen, kun je goede drinkgewoonten aanleren als je jong bent. Hoewel je dorst niet op dezelfde manier zult voelen, als je gewend bent om regelmatig water te drinken en waterrijk voedsel te eten, is het misschien niet zo moeilijk om dit vol te houden naarmate je ouder wordt.

Begin bijvoorbeeld eens om warm citroenwater te drinken zodra je wakker wordt. De gewoonte aanleren om warm water te drinken met een snufje citroen of limoen, of zelfs gewoon warm water in het algemeen, is uitstekend. Je zult een verschil voelen omdat je de hele nacht uitdroogt omdat je niets drinkt. Nu drink je dit warme glas water en voel je dat het je lichaam voedt. Als een verwelkte bloem voel je jezelf weer opstaan.

water de sleutel tot gezond ouder worden

Probeer er ook een gewoonte van te maken om altijd water in de buurt te hebben. Wacht dus niet tot je dorst hebt om water te drinken. Het is altijd goed om de hele dag door water te drinken. Probeer de hele dag door vloeistoffen toe te voegen. En vloeistoffen kunnen ook komen uit zaken zoals komkommers en hummus, want komkommers zijn een geweldige bron van water!

Lees ook: Hoe voorkom je best een blaasontsteking

Dit vind je misschien ook leuk...