speltips
Travel

Leuke spelletjes die je op reis in de auto kunt spelen

Voorzichtig kijken we met zijn allen al richting de zomer en dromen van aankomende vakantiebestemmingen. Als je met de auto op vakantie gaat, en de bestemming is wat verder weg, dan begint die vakantie met een lange autoreis. Die kan saai zijn en vooral met kleine kinderen ook frustrerend. Maar niet als je wat te doen hebt onderweg, en dus hieronder speltips die je makkelijk onderweg kunt spelen. 

Spionnenspel

Een spelletje spion spelen is belangrijk bij elke lange roadtrip! Dit spel kan net zo lang doorgaan totdat iemand genoeg heeft van het raden naar een abstract object dat je tien minuten geleden bent gepasseerd. Als je slim bent en het goed aanpakt, kunnen de kinderen zich er een hele tijd mee vermaken. Voor degenen die dit geweldige, van oorsprong Australische reisspel, niet kennen hier een uitleg. Je begint met: ‘Ik bespioneer met mijn kleine oog, iets dat begint met de letter…’ en degenen in de auto zullen om zich heen moeten kijken en het object moeten raden. Je kunt onderweg regels maken, zoals alleen buiten de camper of niet twee keer hetzelfde object raden.

Wie ben ik?

Bij dit spel denk je aan een beroemd iemand, waarna iedereen je vragen stelt, één voor één en je mag alleen met ja of nee antwoorden. Om het een beetje te variëren, kun je ook kiezen voor stripfiguren of juist voor iemand die helemaal niet beroemd is, maar bijvoorbeeld bevriend of familie. Het werkt natuurlijk alleen als iedereen weet wie het is. Wie het juiste antwoord raadt, mag de volgende persoon in zijn hoofd nemen. Je kunt ook dieren of voorwerpen raden en de vraag veranderen in ‘Wat ben ik?’

Een speurtocht bingo

Bereid kaarten voor deze bingo voor, voordat de reis begint. Dit zal het speelplezier vergroten. Teken of schrijf gewoon de naam van items op die kaart, zoals een rode auto, een stopbord, een windmolen, en deel vervolgens de kaarten uit tijdens de reis. Zodra het item is gespot, ga je door naar het volgende. De eerste die zijn kaart vol heeft, wint. Je kunt dit spel variëren door allerlei voorwerpen werpen toe te voegen.

Scramble

Dit is altijd een leuk spel om te spelen, je hebt alleen papier en potlood nodig. Iemand roept een straatnaam (liefst langer dan vier letters) en iedereen heeft twee minuten om zoveel mogelijk woorden op te schrijven met de letters van die straatnaam. Nadat de tijd om is, telt iedereen zijn scores op om de winnaar te bepalen. Om te scoren krijg je twee punten voor elk woord, maar slechts één punt als het woord door iemand anders is gebruikt. 

Letter animalia

Een persoon begint met het opnoemen van een dier naar keuze. Dan moet de volgende een dier noemen dat begint met de laatste letter van dat eerste dier. Het spel gaat door totdat iemand geen dier kan bedenken. Er zijn een aantal varianten van dit spel. Je kunt op dezelfde manier beginnen, maar je moet de dieren telkens herhalen die al zijn benoemd, waardoor je dus een steeds langere rij dieren moet opnoemen. Wie een dier vergeet, ligt uit het spel. Je kunt dit spel ook spelen met andere categorieën dan dieren, bijvoorbeeld beroemde mensen of jongensnamen.

Kentekenplaten

Elke kentekenplaat van de auto waar je achter rijdt heeft letters. Elke passagier moet een andere betekenis van die letters bedenken. Er zijn zoveel combinaties dat je een tijdje door zou kunnen gaan, totdat iemand het echt beu is. Dit is een van die reisspellen die begint en stopt wanneer je het het minst verwacht.

Dit vind je misschien ook leuk...