meetwiel
Lifestyle Work

Wat heb je nodig om lange afstanden te meten? 

Iedereen heeft wel eens een muur opgemeten om te kijken hoe groot de kast in de slaapkamer mag zijn. Of misschien heb je wel eens de lengte van je woonkamer opgemeten voordat je op zoek ging naar een nieuwe bank. Je maakt dan al snel gebruik van een rolmaat of een meetlat. Maar wanneer je wat langere afstanden moet gaan meten, dan is een rolmaat of meetlat niet erg geschikt. Wat kun je dan wel goed gebruiken om lange afstanden te meten? 

Een rolmaat een kilometer lang uitrollen en elke keer weer inklappen, is natuurlijk geen leuk klusje. Om te voorkomen dat je dit ook daadwerkelijk gaat doen, stellen we je graag voor aan het meetwiel. Met een meetwiel kun je namelijk lange afstanden meten. Zoals de naam al zegt ziet het eruit als een wiel die je met een handvat naar voren en achteren kunt drukken. 

Hoe meet je met een meetwiel de afstand?

Het wiel draait continu rondjes. Elk rondje dat het wiel maakt, is een bepaalde afstand. Wanneer je dus van A naar B loopt, telt de meter hoeveel rondjes die maakt en dit geeft die door aan de analoge meter die vast zit aan het handvat. Je kunt van de analoge meter dan aflezen hoeveel meter je hebt gelopen. Zo hoef je dus niet continu je meetlat te verleggen, maar hoef je alleen maar een stukje te lopen. 

Het voordeel van een meetwiel is dat je bij wijze van spreken van voor, naar achter, van links, naar rechts kan gaan. Een meetwiel kan namelijk vooruit en achteruit tellen. Dus wanneer je verkeerd bent gelopen of het eindpunt al voorbij bent, kun je gemakkelijk weer teruglopen, want het meetwiel telt samen met je mee terug. Wil jij graag aan de slag met een meetwiel? Kijk dan een op Visser & Visser voor nog meer informatie over het meetwiel. 

Wie maken er allemaal gebruik van een meetwiel?

Nu weet je dus wat je nodig hebt om lange afstanden op te meten, maar waarvoor heb je deze informatie nodig? Wanneer we het hebben over het meten van lange afstanden, dan denken mensen vaak aan afstanden in de wegenbouw. Wat natuurlijk logisch is, want je moet binnen de wegenbouw vaak weten hoe lang de weg is. Maar een meetwiel wordt nog voor veel meer andere dingen gebruikt. 

Denk bijvoorbeeld eens aan het opmeten van grond. Wanneer er een nieuw kunstgrasveld gelegd moet worden, is het belangrijk om te weten tot hoever dit veld gelegd moet worden. Je hebt er namelijk niks aan wanneer de ene lijn van de zijkant van het voetbalveld een stuk verder ligt dan de andere lijn aan de zijkant van een voetbalveld.  

Dit vind je misschien ook leuk...