Wat zijn probiotica
Food Health Lifestyle

Wat zijn probiotica en waar zijn probiotica goed voor?

We hebben er allemaal wel eens van gehoord, probiotica, maar wat is het precies? Probiotica zijn levende micro-organismen, welke ook wel goede of vriendelijke bacteriën worden genoemd, die van nature in ons lichaam voorkomen en die een gunstig effect hebben op onze gezondheid. Zo kunnen ze je onder meer helpen om darmklachten te verlichten door het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën in de darmen te herstellen. Dit kan op zijn beurt helpen bij het verminderen van maag- en darmklachten zoals diarree, constipatie, opgeblazen gevoel en het prikkelbare darmsyndroom. Daarbij kunnen probiotica ook helpen allergische reacties tegen te gaan en kunnen ze een bijdrage leveren aan een sterker immuunsysteem. Het is dus niet zo gek dat probiotica erg populair zijn.

Probiotica kunnen naast in ons eigen lichaam, tevens worden gevonden in voedingsmiddelen. Denk hierbij onder meer aan yoghurt, kefir, gefermenteerde groenten en zuurdesembrood. Ze zitten ook verwerkt in bekende drankjes zoals Yakult, Activia, Vifit en Actimel. Je kan daarbij ook probiotica supplementen slikken, dit omdat de goede bacteriën je darmen deels niet levend halen, gezien ze worden afgebroken door de zuren in het maag-darmkanaal. Daarom zijn probiotica supplementen een goede aanvulling op de dagelijkse voeding. Deze halen je maag-darmkanaal zonder moeite. Er is een grote verscheidenheid aan probiotica supplementen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor supplementen waar een mix van verschillende bacteriestammen in zit.

Probiotica hebben over het algemeen geen vervelende bijwerkingen. Daarbij geldt wel dat het mogelijk is dat, de eerste paar dagen na het voor het eerst slikken van de probiotica, mensen wat last van de darmen kunnen krijgen. Dit gaat als het goed is vanzelf weer over. Als je zwanger bent, dien je wel goed uit te kijken wat je tot je neemt. Je hebt echter speciale probiotica voor zwangeren, waar extra rekening is gehouden met de behoeften van de zwangere vrouw.

Zo kan bijvoorbeeld worden gedacht aan magnesium tabletten. Magnesium is een mineraal dat enorm belangrijk is voor verschillende lichaamsfuncties, zoals de spiercontractie, de zenuwfunctie, de hartgezondheid en de botvorming. Een tekort aan magnesium kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals spierkrampen, vermoeidheid en hartritmestoornissen. Het is om die reden dan ook belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen via voeding of supplementen. De juiste hoeveelheid magnesium innemen is net zo belangrijk als de opname van het magnesium. De beste magnesium tabletten bevatten daarom zogenaamde hulp vitamines (zoals onder meer vitamine B6) zodat de magnesium goed door het lichaam wordt opgenomen.

Magnesiumtabletten en probiotica supplementen kunnen heel goed samen worden gebruikt om de algehele gezondheid te verbeteren.

Al met al is een gezonde voeding natuurlijk het allerbelangrijkste. Maar als er een tekort aan probiotica of magnesium is, dan zijn supplementen een goed idee. Lees vooraf altijd de bijsluiter. Veel gezondheid gewenst!

Dit vind je misschien ook leuk...