alles over een houten vloer
Interior inspiration Living

De voordelen van een houten vloer

Ben je van plan je huis een broodnodige make-over te geven? Neem de tijd om na te denken over de vloer voordat je begint met het zoeken naar kleuren en het uitkiezen van stoffering. Als je het laminaat beu bent of afscheid wilt nemen van met allergenen beladen tapijten, is het tijd om de voordelen van houten vloeren te bekijken.

Houten vloeren zijn een makkelijke manier om karakter aan een interieur te geven. Ze zijn echter niet bijzonder betaalbaar en ze zijn notoir moeilijk te onderhouden. Bewerkt hout is het ideale compromis. Je geniet van dezelfde verbluffende esthetiek van hardhout, maar je kunt je verheugen op een duurzaam vloer materiaal dat eenvoudig te installeren en ongelooflijk gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden is. Hieronder bekijken we de belangrijkste voordelen die samengestelde houten vloeren een betere keuze maken dan hardhout.

Het is eenvoudig te installeren

Hardhouten vloeren zien er misschien geweldig uit, maar de installatie is een gedoe. Om te beginnen moeten al die massieve panelen en planken worden afgezaagd voordat ze worden gelegd en vastgezet. Zelfs voor een professional is dit ongelooflijk tijdrovend en je kunt makkelijk fouten maken. Met parketvloeren profiteer je van een veel flexibeler vloermateriaal. Panelen kunnen eenvoudig op maat worden gezaagd, waardoor de meest onhandige ruimtes kunnen worden bevloerd. Denk je aan een zwevende installatie? Met een parketvloer is dit zeker mogelijk. Dit betekent dat je niet hoeft te werken met giftige lijm of dikke spijkers.

voordelen van een houten vloer

Bewerkt hout is duurzaam

De meesten van ons proberen zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn. Ook met betrekking tot de materialen die we in onze huizen gebruiken. Hoewel conventioneel hardhout technisch hernieuwbaar is, zijn de grondstoffen meestal afkomstig uit historische bossen en meer volwassen bomen. Samengestelde houten vloeren leggen minder druk op de natuur. Omdat de multiplex kern is gemaakt van hergebruikt materiaal, is de fineerlaag relatief dun en is het niet nodig om grote hoeveelheden nieuw hout te gebruiken.

Het is een slijtvast alternatief voor massief hout

Op voorwaarde dat je investeert in een goed product, gaan parketvloeren net zo lang, zo niet langer, mee dan een massieve parketvloer. De totale levensduur van de vloer hangt echter af van een aantal factoren. Als je genoegen neemt met budgetvriendelijke materialen met een dunne fineerlaag, blijft jouw vloer misschien maar een decennium of zo in goede staat. Robuustere samengestelde houten planken en panelen met een dik eiken fineer kunnen echter drie keer zo lang meegaan.

Net als bij massief houten vloeren, zullen samengestelde houten vloeren van tijd tot tijd opnieuw moeten worden afgewerkt. Houd rekening met de fineer dikte bij het kiezen van een product voor jouw huis om je leven gemakkelijker te maken. Over het algemeen zijn dikkere fineren een betere optie.

Deze zijn meestal beter bestand tegen dagelijkse slijtage, maar laten je ook oppervlaktemateriaal wegschuren. Elke keer dat je een schuurklus uitvoert op vloermaterialen, schuur je ongeveer 0,5 mm materiaal weg. Daarom wil je een fineer dikte waarmee je dit in de loop van de jaren meerdere keren kunt doen.

De voordelen van een houten vloer

Het kan vrijwel overal worden geïnstalleerd

Als je een grote fan bent van authentieke houten vloeren, wil je deze waarschijnlijk overal in huis kunnen leggen. Massief hout past echter niet altijd goed bij kamers met een hoge luchtvochtigheid en overmatig vocht. Dit sluit meestal de installatie van hardhouten vloeren uit in ruimtes zoals keukens en badkamers.

Samengesteld hout is echter ontworpen om onder dergelijke omstandigheden goed te presteren. De multiplex kern zorgt ervoor dat regelmatige blootstelling aan vocht geen probleem vormt en niet leidt tot zaken als kromtrekken. Bovendien leidt af en toe morsen en stilstaand water niet tot onherstelbare schade.

Lees ook: Houten visgraatvloer

Dit vind je misschien ook leuk...