e sigaret
Lifestyle

De e-sigaret: Doen of niet doen?

Dat ligt eraan: Ben je een verstokt roker en wil je proberen te stoppen met roken? Doen.

Ben je helemaal geen roker? Niet doen.


De e-sigaret is echt bedoeld als alternatief voor het gewone analoog roken, dus heeft het geen zin om aan een e-sigaret te beginnen wanneer je niet rookt. De meeste (web-) winkels raden dit zelfs af. Ook mag je er geen kopen wanneer jonger bent dan 18 jaar. Net zoals met gewone sigaretten en andere producten die niet geschikt zijn voor minderjarigen.

Wat is het verschil tussen een e-sigaret en gewone sigaret?

Bij een e-sigaret wordt er vloeistof verdampt. Dat is ook de reden waarom mensen het bij een e-sigaret wel eens hebben over “dampen” of een “verdamper”.
Bij een gewone sigaret wordt echter tabak verbrand in plaats van verdampt. En bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij zoals teer en koolmonoxide, die je dan inhaleert.

De overstap maken op de e-sigaret

Het fijne aan een e-sigaret, ten opzichte van bijvoorbeeld nicotinepleisters, is dat je (verslavende) handeling van het roken een soort van blijft en je daar geen afscheid van hoeft te nemen. Zij het dus in een andere vorm. Je hebt nog steeds iets in je handen, je inhaleert nog steeds iets en je krijgt (optioneel) nog steeds nicotine binnen.

Zoveel keuze

Dat klopt helemaal. Er zijn echt zoveel e-sigaretten op de markt, dat we de bomen door het bos niet meer zien. Dus hoe kom je dan tot een bepaalde keus? Meerdere webwinkels geven aan dat je jezelf een paar vragen moet stellen om tot de juiste e-sigaret te komen. Vragen zoals:

– Hoe rook ik? Rook ik direct over mijn longen? Of rook ik van mond tot longen?
– Wat is mijn budget? Hoeveel geld geef ik nu uit aan roken en hoeveel geld wil ik uitgeven aan de e-sigaret?

Om nog specifieker te zijn, kunnen ook dit soort vragen nog helpen bij het maken van een keuze:

– Wil ik iets dat makkelijk in gebruik is, maar waar dan niet zoveel aan in te stellen is?
– Wil ik juist veel kunnen instellen, helemaal naar mijn eigen smaak, maar wat de e-sigaret dan wat moeilijker in gebruik maakt?
– Wil ik zelf de e-sigaret kunnen bijvullen? Of wil ik liever iets zonder gedoe, wat al gevuld is met vloeistof?

Met de antwoorden op deze vragen blijft er wat minder keus over en is het daardoor een stuk makkelijker om een e-sigaret te kopen.

Meer weten?

Heb je toch nog hulp nodig bij die overstap maken? E-sigaretten winkels kunnen jou daar het beste bij helpen, gezien zij de kennis en ervaring in huis hebben. Zelf hebben we goede ervaring met bijvoorbeeld Smokesmarter. De medewerkers daar kunnen je er alles over vertellen.

Dit vind je misschien ook leuk...