Hardlopen-in-de-ochtend-of-avond
Health Health & Fitness Sport

Hardlopen in de ochtend: Hoe pak je dat aan en wat zijn de voordelen?

Hardlopen op de vroege ochtend kent enorm veel voordelen, zowel voor je fysieke gezondheid als mentale gesteldheid. De meeste mensen lopen weleens hard, of hebben in ieder geval een poging gedaan om weleens hard te lopen. Echter, zijn er maar weinig mensen die het consequent volhouden. Wil jij een van die mensen zijn die het wel volhoudt? Wil jij elke ochtend hardlopen? Probeer het eens: ga ’s ochtends hardlopen!

Hoe kom ik uit bed?

Taken die je graag zou willen volbrengen, kan je het beste in de ochtend doen. Ga dus in de ochtend hardlopen. Ga niet direct elke ochtend hardlopen. Als beginner houd je elke ochtend hardlopen niet vol. Begin met twee of drie keer per week in de ochtend hardlopen. Immers, ’s ochtends hardlopen kent vele voordelen. Er zijn nog geen kinderen, werkmails of andere bijkomstigheden die jou van je doel af kunnen houden. Daarnaast is het tijdens het ’s ochtends hardlopen lekker rustig op de weg, en zijn er nog weinig andere mensen op straat. Een ideaal tijdstip om hard te lopen dus! Ga ook in de ochtend hardlopen en merk het verschil. Maar hoe kom je uit bed?

– Bedenk de avond van tevoren hoe laat je op wil staan, en houd je hier ook aan! Blijf niet liggen, maar spring zo snel mogelijk uit bed. Niemand heeft zin in hardlopen in de ochtend als ze net wakker worden.
– Zet je wekker aan de andere kant van de kamer, en kies een vervelend geluid als wekker. Nu moet je wel uit bed komen!
– Drink direct als je wakker bent geworden. Zet een glas water naast je bed en drink dit meteen op. Je zal merken dat je direct een stuk energieker bent.
– Wat eten voor hardlopen? Ja! Zet ’s avonds als wat eten voordat je gaat hardlopen klaar.

Wel of niet eten voor het hardlopen?

Je hebt genoeg energie nodig om fysiek te kunnen presteren, maar wat moet je eten als je gaat hardlopen op de vroege ochtend? Hardlopen voor ontbijt is sowieso geen goed idee.
Het is in ieder geval zaak om je lichaam voldoende energie te geven: je kunt niet gaan hardlopen op een lege maag. Ga dus nooit hardlopen voor ontbijt! Er zijn vele dingen die je zou kunnen eten, en het verschilt per persoon wat zij het meest lekker vinden om te eten voordat zij gaan hardlopen. Kies in ieder geval voor een licht ontbijt met veel koolhydraten zodat je kunt hardlopen op de vroege ochtend.


Wat eten voor hardlopen:
– Geroosterde boterham met bijvoorbeeld jam, of pindakaas en banaan
– Smoothie met banaan, bevroren fruit en plantaardige melk
– Klein bakje havermout met zaden en fruit als topping
– Stuk fruit, zoals een banaan
– Boterham met honing


Dus wat eten voor hardlopen is cruciaal als je graag in de ochtend hardlopen wil. In de ochtend hardlopen is iets dat je moet trainen, niet iedereen kan zomaar hardlopen in de ochtend. Hardlopen in de vroege ochtend is voor echte doorzetters weggelegd, maar iedereen kan het zichzelf aanleren! In ieder geval zorgt wat eten voor het hardlopen in de ochtend dat je kunt presteren. Hardlopen op nuchtere maag zou je kunnen doen als je een klein rondje loopt, maar hardlopen op nuchtere maag is niet aan te raden.
Mocht je geen grote eter zijn, dan kan je overwegen om toch wat snelle koolhydraten binnen te krijgen door een kopje thee te drinken met veel honing, en wat zoete ontbijtgranen te eten. Zo kan je alsnog hardlopen op de vroege ochtend. Het is zeker niet aan te raden om te gaan hardlopen op een lege maag. Ga dan ook nooit hardlopen op een lege maag, aangezien dit blessures en uitputting kan veroorzaken! Sla eten voordat je gaat hardlopen dus nooit over! Zo kan je succesvol hardlopen in de ochtend.

Warming-up

Als je gaat hardlopen in de ochtend, heeft je lichaam net een aantal uren in bed gelegen en dus niet bewogen. Het is dus van belang dat je een goede warming-up doet als je gaat hardlopen in de ochtend. Denk bijvoorbeeld aan een dynamische stretch om al je spiergroepen langzaamaan wakker te maken. Een touwspringen workout zorgt er ook voor dat je lichaam meteen wakker is. Je zou een aantal minuten kunnen touwspringen, of een hele touwspringen workout kunnen doen. Een touwspringen workout is ook ideaal als afwisseling voor het hardlopen, of om te doen op een rustdag, of wanneer het weer het hardlopen niet toelaat.

Een goede outfit

Elke ochtend hardlopen vereist wel een goede outfit. ’s Ochtends hardlopen, elke ochtend hardlopen, op slechte schoenen en in een slechte outfit zal je niet lang volhouden. Zorg dus in ieder geval voor goede hardloopschoenen en een outfit waar jij je comfortabel in voelt.
Het kan ook fijn zijn om je progressie bij te houden tijdens het ’s ochtends hardlopen. Motiveer jezelf om te gaan hardlopen in de ochtend en ga een smartwatch gebruiken. Een smartwatch gebruiken zorgt ervoor dat jij je progressie bijhoudt, en gemotiveerd zal blijven om te gaan hardlopen op de vroege ochtend.

Ochtend vs. Avond

Wat is beter? Hardlopen in de ochtend of avond? Hardlopen in de ochtend of avond is niet beter dan de ander, het hangt af van je persoonlijke voorkeur, je tijdsschema, en of je een ochtend- of avondmens bent. Hardlopen in de ochtend of avond is ook een kwestie van gewenning.
In de ochtend is de kans groter dat je ook daadwerkelijk gaat hardlopen, omdat er vaak niets tussendoor kan komen. In de avond heb je vaak meer energie, omdat je al de hele dag gegeten hebt. Al kan dit voor sommige mensen ook een nadeel zijn, aangezien zij dan juist geen zin meer hebben om nog te gaan lopen.

In de ochtend hardlopen zorgt voor afvallen?

Als je gaat hardlopen op de vroege ochtend, ben je waarschijnlijk gemotiveerd om de rest van de dag ook gezond te volbrengen. In die zin zorgt hardlopen op de vroege ochtend dus voor afvallen. Ook kan ’s ochtends hardlopen je motivatie geven en een goed gevoel over jezelf.
Mocht je overgewicht hebben en willen beginnen met ’s ochtends hardlopen, bouw het hardlopen op de vroege ochtend dan rustig op. Begin met wandelen, en ga langzaamaan ’s ochtends hardlopen. In de ochtend hardlopen betekent niet dat je een halve marathon moet rennen. In de ochtend hardlopen betekent dat je om je gezondheid geeft, als je gaat hardlopen op de vroege ochtend heb je al een streepje voor op alle mensen die in bed zijn blijven liggen.

Hardlopen in de ochtend kent dus vele gezondheidsvoordelen. ’s Ochtends hardlopen is wel iets dat je moet trainen, en rustig op moet bouwen. Je moet altijd wat eten voor het hardlopen, want je kunt niet hardlopen op nuchtere maag. ’s Ochtends hardlopen is een leefstijl, waar je naar verloop van tijd niet meer zonder het hardlopen in de ochtend zal kunnen. Ik daag je uit: probeer eens hardlopen op de vroege ochtend!

Shop hier je oortjes voor tijdens het hardlopen

Dit vind je misschien ook leuk...