Is-iPhone-milieuvriendelijk
Gadgets Media Mobile

Hoe milieuvriendelijk is een iPhone?

De Iphone is al jaren één van de meest populaire telefoons van ons land. Met zijn strakke design en intuitive interface lijkt de iPhone een goede keuze. waar steeds meer mensen hechten belang aan een milieuvriendelijke smartphone en zijn dus op zoek naar een duurzaam alternatief voor smartphone. We vragen ons dus af: is Iphone milieuvriendelijk? We gaan ook dieper in op de vraag: wat is een duurzame telefoon?

Hoe milieuvriendelijk is Apple?

Als je je afvraagt of een iPhone een milieuvriendelijke smartphone is, kom je al snel bij de fabrikant terecht. De echte vraag is dan ook: “Hoe milieuvriendelijk is Apple?”
Goed nieuws voor iPhone bezitters – de iPhone scoort op dit gebied helemaal niet slecht.

Sterker nog, een iPhone is volgens het onderzoek van Greenpeace zelfs groener dan al zijn Android broertjes en zusjes. Apple zet zich er niet alleen voor in om haar Co2 uitstoot te verbinderen, het gebruikt gerecyclede materialen waar dat mogelijk is en gebruikt duurzame energie voor alle productieprocessen.

Je zou bijna zeggen dat het niet groener kan, maar toch is dat zo!

Waaruit is een iPhone opgebouwd

Een smartphone is opgebouwd uit een heleboel verschillende onderdelen: het display, de antenne, speakers, een batterij, een processor, de slot voor de simkaart, poorten om verbinding te maken met opladers en computers. Je kan je voorstellen dat het een lange lijst wordt als we alles voor je opsommen!

Los van alle onderdelen kunnen smartphones van wel 40 verschillende materialen zijn gemaakt. Sommige daarvan zijn herwinbaar, maar andere helaas niet. Efficient en milieuvriendelijk ontwerpen is dus heel belangrijk.

Waar haalt Apple zijn grondstoffen vandaan?

Apple werkt met leverancier in 43 verschillende landen op 6 continenten; de grondstoffen voor iPhones komen dus overal ter wereld vandaan. Wanneer je niet naar onderdelen kijkt, maar naar de pure grondstoffen is deze lijst zelfs nóg uitgebreider.

Om de iPhone als milieuvriendelijke smartphone te kunnen produceren, gebruikt Apple tegenwoordig steeds meer glas – een grondstof die te recyclen is. Ook RVS, roestvrij staal, wordt gebruikt omdat dat een zeer gewilde stof is in de recyclingsindustrie. Gronstoffen als aluminium, die niet hernieuwbaar zijn, worden minder gebruikt.

Niet-hernieuwbare elementen als kiwk, beryllium, lood en arseen worden al jaren niet meer gebruikt, omdat deze materialen op een gegeven moment opraken. Op dit gebied wordt Apple beschouwd als een pionier en rolmodel in de sector.

Is apple duurzaam?

Je kunt dus met een gerust hart zeggen dat Apple op het gebied van duurzaamheid voorop wil lopen en er veel aan doet om duurzame smartphones te produceren. Concurrenten als Huawei, Sony en Samsung hebben nog een inhaalslag te maken, onder meer omdat ze veel minder transparant zijn over hun productieproces en de herkomst van de materialen. Ook op het gebied van niet-hernieuwbare energie scoren de concurrenten vaak minder.

In de door Greenpeace gepubliceerde Guide to Greener Electronics worden elektronicamerken en hun inspanningen op het gebied van milieuvriendelijkheid beoordeeld. Apple krijgt hier een algemeen cijfer B- (het cijfer varieert van A voor zeer goed tot F voor onvoldoende).

Kies je voor Apple, dan ben je dus zeker al op de goede weg, maar er zijn nóg duurzamere opties!

Is Apple ethisch verantwoord?

In 2016 publiceerde Amnesty International een rapport waaruit duidelijk werd dat er veel grote techbedrijven die kobalt nodig hadden voor de productie van zogenaamd duurzame smartphones, zich niet schroomden om aan te kloppen bij organsaties die kinderarbeid gebruikten. Er ging een schok door de markt heen. Ondermeer Apple besloot toen om in de toekomst alleen nog maar met ethische producten te werken.

Omdat Apple zo transparant is over haar productieprocessen, is het ook mogelijk om het bedrijf daarop te controleren en aan haar woord te houden. Dus is Apple ethisch verantwoord? We kunnen op dit moment stellen dat Apple dus op een ethisch verantwoorde manier duurzame smartphones produceert.

iPhone vs Fairphone

Fairphone is een relatief nieuwe aanbieder op de markt en staat bekend om haar
duurzame smartphones. In de eerder genoemde Greenpeace gids voor groene electronica scoort Fairphone net als iPhone een B, maar wel een veel hógere B dan iPhone.

En hoewel Fairphone natuurlijk met die erkenning heel blij is, is hun doel groter dan alleen het maken van duurzame smartphones. Fairphone wil de hele industrie in beweging krijgen om duurzamer te gaan produceren. Ze vinden het heel belangrijk dat de consument ook het verschil gaat zien tussen telefoons die geproduceerd zijn met hart voor mens en milieu en telefoons die met niet-transparante processen hun smartphones produceren.

Tijd voor actie!

Fairphone zégt niet alleen duurzame smartphones te willen produceren, maar pakt dit ook radicaal aan. Ze ontwerpen op duurzaamheid en willen weer telefoons maken die zo lang meegaan als ze kunnen – niet zo lang als het duurt om het allernieuwste model klaar te hebben. Door circulair te ontwerpen kunnen de smartphones grotendeels hergebruikt worden, dus als je dan een keer een nieuwe moet kopen, gaat je oude telefoon weer terug de cyclus in. Op die manier is een Fairphone een hele milieuvriendelijke smartphone.

Fairphone kiest daarbij voor de meest duurzame materialen en zorgt ervoor dat alle mensen die aan de telefoons werken goed betaald krijgen en in veilige, gezonde omstandigheden kunnen werken.

Daarnaast zet Fairphone grootschalig in op heldere communicatie. Ze zijn niet alleen heel eerlijk over de herkomst van alle grondstoffen en de productieprocessen, ze zetten ook in op voorlichting aan consumenten. Er zijn mensen die nog niet stilstaan bij de ethische bezwaren en belangrijke thema’s als duurzaamheid als het om smartphones gaat; Fairphone wil hier verandering in brengen. Een verandering die doorklinkt in de hele industrie!

In de wedstrijd iPhone vs Fairphone komt Fairphone dus als beste uit de bus. Fairfphone is een duurzaam alternatief voor smartphone, niet alleen omdat ze zelf veel aandacht aan hun productieprocessen besteden, maar ook omdat ze op allerlei manieren actief zijn om duurzame productie te bevorderen; een milieuvriendelijke, ethische en duurzame telefoon dus!

Dit vind je misschien ook leuk...