Zelf-meubels-opknappen
Geen categorie

Zelf meubels opknappen? Neem deze DIY tips mee

Niet iedereen die het meubilair thuis wil moderniseren, besluiten direct om de oude meubels weg te doen en nieuwe te kopen. Het opknappen van oude stoelen, tafels, bedden, ledikanten, kasten of banken is namelijk steeds populairder aan het worden. Niet alleen ben je goedkoper uit, maar doordat je recyclet doe je ook iets positiefs voor het klimaat en de natuur. Ook niet onbelangrijk is de lol die je aan het opknappen van oude meubels kunt beleven. Maar hoe knap je oude meubels slim en efficiënt op? In dit artikel geven we je praktische tips om je oude meubels, met ronde vormen of hoekige vormen, zelf voordelig en fraai te renoveren. En ook geven we je wat slaapkamer inspiratie, want je nachtkastjes of je grote tweepersoonsbed kun je ook gewoon zelf opknappen!

Begin met het verwijderen van de oude verflaag

Het mooi maken van je oude meubilair in rechthoekige of ronde vormen begint met het verwijderen van de bestaande verflaag. Het meubelstuk moet eerst grondig worden geschuurd. Dit kun je doen met schuurpapier en dus met de hand. Maar je kunt een stuk sneller werken als je ervoor kiest om een goede schuurmachine te gebruiken. Begin me een grove korrelgrootte van 60 en schuur mee in de richting van de houtnerven. Vervolgens kun je het geschuurde oppervlakte afwerken door gebruikt te maken van korrelgrootte 80 tot 120. Mocht de oude verflaag niet goed loskomen? Maak dan gebruik van een milieuvriendelijk afbijtmiddel om de bestaande laag er goed af te krijgen!

Los bestaande beschadigingen aan het houten frame op

Ga je je ledikant of bed opschuren en renoveren? Dan kun je ook wel wat slaapkamer inspiratie gebruiken. Vaak zijn bestaande houten bedden beschadigd en zitten er spleten of breuken in het hout van de bedbodem. Bij een renovatie van bestaand meubilair en zeker bij bedden, is het belangrijk om de schade te repareren. Met name bedden en ledikanten zijn kwetsbaar als er schade is, omdat houten lattenbodems en bed-constructies dan kunnen breken. Kleine scheuren kun je opvullen met een steke houtvuller. Zijn er grote barsten en breuken aanwezig? Kies dan voor wat extra schroeven of plaats een verstevigend latje tegen de constructie aan voor extra stevigheid.

Ontvetten & een nieuwe schilderlaag

Na het schuren moet je het bewerkte hout goed stofvrij maken. Hierna is het verstandig om de houtlaag goed vetvrij te maken, zodat de nieuwe verflaag die je gaat aanbrengen goed kan hechten. Breng de grondverf aan en schuur deze licht op. Hierna kun je de basisverf aanbrengen in één of twee lagen en is je oude meubilair weer als nieuw!

Dit vind je misschien ook leuk...